Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea engedje szabadon a kényszermunkára ítélt amerikai fiút!

2016. március 16., szerda 20:41

Az Egyesült Államok magyar idő szerint szerda este felszólította az észak-koreai vezetést, haladéktalanul engedjék szabadon azt az amerikai diákot, akit szerdán 15 év kényszermunkára ítéltek azért, mert januárban ellopott egy propagandaplakátot egy hotelből. 

A Fehér Ház szerint a 21 éves Otto Warmbier egy koncepciós per áldozata, és "a rezsim sakkfiguraként használja fel politikai játszmájához". Ezért a kormányzat rendkívüli amnesztiát követel számára.

Észak-Korea bevett szokása, hogy külföldiek elítélését használja fel diplomáciai nyomásgyakorlásul, azonban a BBC szakértője szerint a 15 évnyi kényszermunka kiugróan kemény ítéletnek tűnik (főleg hogy a semmiért kapta), és apéldátlanul szigorú ENSZ-szankciókban kicsúcsosodó konfliktusra adott reakcióként kell értelmezni.

Warmbiert január 2--án tartóztatták le a phenjani reptéren "államellenes cselekedet" vádjával. Később - ki tudja milyen pszichés és fizikai ösztönzésre - bevallotta, hogy egy "vallási szervezet" vette rá arra, hogy csempésszen haza egy "trófeát". De azt is bevallotta, hogy nem csak ez a bizonyos vallási szervezet, hanem az amerikai kormány is manipulálta őt, és voltaképp azért érkezett az országba, hogy "elpusztítsa az ország egységét".

Az USA szigorít

Az Egyesült Államok tovább szigorítja az Észak-Korea ellen bevezetett szankciókat. A döntés valószínűleg a Warmbiert ellen meghozott ítélet nélkül is megszületett volna: Washington a január 6-i hidrogénbomba-kísérlet és a február 7-i műholdkilövésnek álcázott ballisztikus rakétateszt miatt hozta a szigorításokat.

"Ezek az akciók megegyeznek azzal a hosszú távra szóló elkötelezettségünkkel, hogy folyamatosan nyomást gyakoroljunk az észak-koreai rezsimre" - fogalmazott közleményében Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője, aki azt is közölte, hogy most nem új szankciókat vezetnek be, hanem a meglévőket szigorítják csak, írja az MTI.

Rovatok