Index Vakbarát Hírportál

Erdogannak egyre messzebb gurul a gyógyszere: újságírókat minősítene terroristának

2016. március 17., csütörtök 14:51

Az egyre illiberálisabb Törökország elnöke, Tayyip Erdogan úgy módosítaná a terrorista büntetőjogi fogalmát, hogy abba bizonyos esetekben a (neki nem tetsző) újságírók is beletartozzanak. Sőt, nem csak a terroristák, hanem azok az ellenzéki politikusok és civil aktivisták is, akik Erdogan értelmezése szerint "támogatják" a terroristákat - derül ki az Independent cikkéből. 

Erdogan azután jött elő ezzel a javaslatával, hogy Törökországban terrorizmus miatt letartóztattak egy brit professzortChris Stephensonnál ugyanis meghívókat találtak a kurdok által is ünnepelt iráni újév megünneplésére. A meghívót a törökországi kurd kisebbség érdekeit képviselő Népi Demokratikus Párt adta ki, amit Erdogan kormánya azzal vádol, hogy kapcsolatban áll a PKK-val.

Törökországban egyébként január óta folynak eljárások olyan egyetemi oktatók és értelmiségiek ellen, akik a kurdok elleni katonai műveletek ellen emeltek szót. Nemrég újabb három egyetemi tanár (Esra Munger, Kivanc Ersoy és Muzaffer Kaya) letartóztatását rendelték el, mivel nemrégiben felolvastak egy petíciót a kurdok érdekében.  

Rovatok