Index Vakbarát Hírportál

Barátai, rokonai segítették a szökésben lévő párizsi merénylőt

2016. március 22., kedd 09:25

Egy ismerőse árulta el a rendőröknek, hogy a párizsi terrortámadások gyanúsítottja, Salah Abdeslam segítséget kért tőle. Részben ez is szerepet játszott abban, hogy a múlt pénteken elfogták a férfit, aki rokonai, barátai szolidaritásának köszönhette, hogy hónapokig tudott bujkálni. Még nincs meg mindenki, akit keresnek.

A párizsi merényletek egyik fő gyanúsítottja ellen indított hajtóvadászatban a múlt kedd volt a fordulópont. Akkor a hatóságok egy lakást rohantak le Brüsszel Forest nevű városrészében, a Rue du Dries-en. Itt kerültek elő Abdeslam ujjlenyomatai. Ez a rajtaütés eredetileg nem úgy indult, mint kísérlet a terrorista elfogására, ezért a rendőrök meg is lepődtek rajta, hogy lakottan találták a helyet. Tűzpárbaj kezdődött, ebben négy rendőr megsérült, és agyonlőttek egy 35 éves férfit, akiről azt gondolják, hogy Abdeslam szövetségese volt. Ezt az embert Mohamed Belkaidnak hívták, és algériai volt. 

Csakhogy rajta kívül még volt két férfi a lakásban, akik akkor megszöktek. Az egyikük sejthetően Abdeslam volt. 

Belkaidnak hamis belga papírjai voltak, a Samir Bouzid nevet használta. Ez azért volt lényeges információ, mert ilyen nevű ember utazott együtt korábban Abdeslammal, amikor a rendőrök tavaly szeptember 9-én igazoltatták őket Magyarország és Ausztria között. Abdeslamon kívül még ült a kocsiban egy Soufiane Kayal álnéven ismert ember. Az igazoltatáskor mindhárman azt állították, hogy vakációzni mennek Bécsbe, ezért nem keltettek gyanút. A párizsi terrortámadások után egyébként valaki, aki szintén Soufiane Kayal nevet használta, 750 eurót küldött Abdelhamid Abaaoud egyik unokatestvérének. A Soufiane Kayal álnevet használó embert még keresik a rendőrök. 

A múlt keddi akció egyébként már a második olyan rajtaütés volt, amikor a hatóságok megtalálták Abdeslam ujjlenyomatait egy brüsszeli lakásban. Decemberben a Schaerbeek nevű környéken, egy lakásban bukkantak az ujjlenyomatára, ráadásul akkor egy olyan anyaggal együtt, amit robbanóöveknél használnak. 

Decemberben nyilvánosságra hozták, hogy Abdeslam épphogy csak elkerülhette a belga rendőrséget két nappal a támadások után, egy olyan jogszabálynak köszönhetően, amely megtiltotta a hatóságoknak, hogy este kilenc óra után és hajnali öt előtt üssenek rajta egy magánlakáson.

De hogy jutottak el végül Abdeslamhoz?

A francia média szerint az történt, hogy pár órával azután, hogy múlt kedden rajtaütöttek a Forestben lévő lakáson, Abdeslam egyik ismerőse megkereste a rendőrséget, és közölte, hogy Abdeslam felhívta őt új búvóhelyet keresve. Ezután a telefont lehallgatva jutott a rendőrség Abdeslam nyomára egy molenbeeki ingatlanban. A belga média arról írt, hogy a rendőrség sejtette, hogy jó nyomon járnak, ugyanis szokatlan mennyiségű pizzát rendeltek egy molenbeeki házba.

A pénteki akcióban a rendőrség három helyszínt szállt meg párhuzamosan, a háromból kettő Molenbeekben volt, a harmadik pedig egy másik környéken, Jette-ben. Abdeslam Molenbeekben volt, a Rue des Quatre-Vents egyik házából szaladt ki, viszont a másik két helyszínen lezajlott rajtaütésnél nem találtak semmit.

A molenbeeki házban fogták el a társát is, Monir Ahmed Al Hadjot, aki valamennyire szintén megsérült. Ő az az ember, aki a Monir Ahmed Alaaj és az Amine Choukri álnevet egyaránt használta. Vele még tavaly október 3-án volt együtt Abdeslam, amikor a németországi Ulmban megállították őket. Ennek az embernek az ujjlenyomatai egyébként megegyeztek azokkal az ujjlenyomatokkal, amiket a párizsi támadások után egy „védett házban” találtak a belga Auvelais városban. 

Eric Van der Sijpt brüsszeli ügyészségi szóvivő szerint lehetséges, hogy Abdeslam „napokat, heteket, hónapokat” töltött a környéken.

A belga államügyész, Frederic Van Leeuw a belga RTBF-nek azt nyilatkozta: Abdeslam a bujkálás alatt nagyban támaszkodott arra a barátokból és rokonokból álló kapcsolati hálóra, amit már korábban korábban kiépített a piti drogos ügyeinek fedezésére.

A bujkálását a szomszédok, családok szolidaritása tette lehetővé.

Molenbeek polgármester-helyettese, Sarah Turnie nem örült túlzottan, hogy Abdeslamot itt fogták el, nem pedig Forestben, ahol egészen keddig rejtőzött, vagy bárhol máshol, ahol áthaladt. „Nincs támogatottsága Molenbeek közösségében. Amije tényleg van, az barátok egy csoportja, egy hálózat. Ezért sikerült Schaerbeekben és Forestben is elbújnia” – mondta a Libérationnak.

Még nincs meg mindenki, akit keresnek

Abdeslamon kívül még két, potenciálisan veszélyes embert keresnek a rendőrök a párizsi merényletekkel összefüggésben, mindkét keresett személynek fegyvere van. Az egyikük Mohamed Abrini, 31 éves, marokkói származású belga férfi, akinek nyoma veszett, miután állítólag kulcsszerepe volt a merényletek logisztikájában és tervezésében. Ő Abdeslam gyerekkori barátja, a családjaik szomszédok voltak Molenbeekben.

Abrini és a testvére, Brahim (aki felrobbantotta magát a merényletek közben), valamint Abdeslam együtt utaztak egy kocsiban tavaly november 10–11-én Brüsszel és Párizs között, amikor búvóhelyeket béreltek a merénylőknek. Abrini aztán Párizsba utazott a fegyveresekkel. A támadás előtti napokban felvette egy térfigyelő kamera Franciaország északi részén, miközben üdítőket vásárolt Abdeslam társaságában. Akkor annak a bérelt fekete Cliónak a volánjánál ült, amelyet a terroristák később a támadásoknál használtak. Abrini egy nappal a merényletek előtt tűnt el. Egyelőre nem világos, részt vett-e a támadásban vagy a merényletek helyszíni koordinálásában, mivel a rokonai a nyomozóknak azt mondták, hogy Brüsszelben volt a terrortámadások éjjelén.

Ügyvédje szerint Abdeslam megkönnyebbült, hogy véget ért a bujkálása. Állítólag együttműködik a rendőrséggel, ám Sven Mary hangsúlyozta, hogy védence nem bocsátkozott vádalkuba, ellentétben azzal, ahogyan ez több híradásban megjelent.

(Borítókép: Rendőri akció Brüsszel Molenbeek városrészében, melynek során őrizetbe vették Salah Abdesalamot, 2016. március 18-án. Fotó: REUTERS)

Rovatok