Index Vakbarát Hírportál

Ezt tudni eddig a brüsszeli támadókról

2016. március 23., szerda 22:20

Egyre több információ derül ki a keddi brüsszeli merényletek elkövetőiről, akik közül egy testvérpárt már hivatalosan is azonosítottak a hatóságok, egy harmadik feltehetően Salah Abdeslam régóta keresett társa, aki a párizsi merényleteknél használt robbanóöveket is készítette. Egy egyelőre azonosítatlan támadó pedig még továbbra is szökésben van.

A keddi támadásoknak 31 áldozata és 300 sérültje volt. Az eseményeket percről percre itt követheti, helyszíni riportunkat pedig itt olvashatja.

Törökországban már elfogták

A belga ügyészség szerda délután megerősítette, hogy ujjlenyomataik és DNS-ük alapján azonosították Brahim és Khalid el-Bakraouit, egyikük a reptéren, a másik a metróban robbantott. A testvérek régóta ismertek voltak a rendőrség előtt.

A 29 éves Brahim el-Bakraoui az a férfi, aki a kedd este közreadott reptéri fotón középen áll. 2010 októberében már börtönbüntetésre ítélte egy brüsszeli bíróság, mert előtte januárban egy rablásból menekülve Kalasnyikovval lőtt a rendőrökre. Egy pénzváltóhoz törtek be egy társával együtt, Ibrahim a kocsiban várt, de utána menekülés közben tüzet nyitott, és egy rendőrt meg is sebesített.

Róla mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este, hogy tavaly nyáron már elfogták Törökországban, utána pedig kitoloncolták. Saját kérésére állítólag Hollandiába küldték. A török elnök szerint Belgiumban a hatóságok nem tudták kapcsolatba hozni terrorizmussal, azonban egy belga lap szerint az ügyészség ezt vitatta.

A reptéri merénylők taxival érkeztek a reptérre, a taxis pedig a robbantások után segített a rendőröknek a lakásuk visszakövetésében. Ehhez közel, Schaerbeekben az egyik kukában találtak egy notebookot, amin írott szövegfájlok és hanganyagok is voltak. Ebben az ügyészség szerint Brahim el-Bakraoui arról írt, hogy sarokba szorítva érzi magát, és ugyan nem említi Salah Abdeslamot név szerint, de feltehetően rá utalt, amikor azt írta, nem akar egy cellában kikötni valaki mellett.

Rajta volt az Interpol listáján

A 27 éves Khalid el-Bakraouiról pedig megállapították a hatóságok, hogy ő robbantott a metróban. A szerelvény éppen elindult a Maelbeek megállóból, amikor a második kocsiban robbantott a merénylő. A rendőrök notórius autótolvajnak tartották Khalidot, de a metróban robbantó merénylő terrorizmus vádjával szerepelt az Interpol vörös körözési listáján is. 2015 augusztusa óta keresték, és a leírásból többek között az is kiderült, hogy belga-bahamai kettős állampolgár volt.

A két testvért már a párizsi támadásokkal összefüggésben folytatott nyomozás keretében is keresték. A rendőrök szerint Khalid el-Bakraoui bérelhette az egyik olyan lakást, amit a párizsi támadások főszervezőjének tartott, egy rendőri akcióban megölt Abdelhamid Abaaoud is használt.

Álnéven szintén Khalid bérelhette ki azt a lakást Brüsszel Forest városrészében, ahol március 15-én razziázott a rendőrség. Nem zárható ki, hogy a két testvér menekült el a lakásból a tetőkön keresztül. A lakást nem sokkal a novemberi támadások után bérelték ki. Iszlám Állam-zászlót, rengeteg lőszert, egy Kalasnyikovot és egy szalafizmusról szóló könyvet találtak a fegyveresek lakásában. Itt találták meg Salah Abdeslam ujjlenyomatát is egy poháron.

Laachraouit Abdeslammal együtt keresték

Hivatalosan ezt még nem erősítették meg, de számos belga és francia lap forrásai szerint Najim Laachraoui volt a közreadott képen bal oldalt álló, második öngyilkos merénylő a reptéren. Najim Laachraoui a pénteken elfogott párizsi támadóval, Salah Abdeslammal együtt részt vett a tavaly novemberi párizsi terrortámadások előkészítésében.

A 25 éves, belga állampolgárságú Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz (IS) és utazott el Szíriába – írta a BBC a belga ügyészségre hivatkozva. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy Laachraouit Abdeslammal együtt az osztrák-magyar határ közelében ellenőrizték. Laachraoui itt mutatta fel a Soufiane Kayal nevére kiállított hamis – vagy legalábbis nem Laachraouihoz tartozó – útlevelét.

Ezen a nevén bérelt lakást Brüsszelben is, de az ott talált DNS minták egyértelműen igazolták, hogy az álnév mögött Laachraoui áll. A gyanú szerint a lakásban készült több, a párizsi merénylet során használt bomba, DNS-ét megtalálták két, a párizsi robbantásoknál használt robbanóövön is. Laachraoui ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

Egy merénylő még biztos szökésben van

A belga lapok korábban a reptéri kép jobb oldalán fehér kabátban, fekete kalapban látható férfit hitték Laachraouinak. Elterjedt, hogy elfogták Anderlechtben, de utána úgy lehetett tudni, még mindig szökésben van. Az ügyészség azonban szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, még nem ismerik a férfi személyazonosságát (akkor azt sem erősítették meg, hogy a bal oldali férfiről már tudnák, kicsoda).

A fekete kalapos férfiről egyelőre annyit tudni, hogy szökésben van, és továbbra is keresik. A reptérre érkezve hátrahagyta a táskáját, és még a másik két merénylő robbantása előtt távozott. Az ő táskájában volt a legerősebb robbanótöltet, ami azonban nem robbant fel a tűzszerészek megérkezéséig, senki sem sérült meg.

Folyik a nyomozás

A reptéren ott volt egy gyanús Renault és Audi is, ezeket állítólag keresik a rendőrök. Kedden több rendőri akció is volt, az ügyészség sajtótájékoztatójából kiderült, hogy két embert vettek még őrizetbe a támadások óta tartott házkutatások alatt. Egyiküket már elengedték, egy másik embert viszont még kihallgatnak.

A hatóságoktól Paul Van Tigchelt pedig azt mondta az ügyészségi sajtótájékoztatón, továbbra is marad a legmagasabb fenyegetettségi szint, és a támadásokkal összefüggésbe hozható több gyanúsított is szabadlábon lehet.

Rovatok