Index Vakbarát Hírportál

Több európai merényletre készülhet az Iszlám Állam

2016. március 24., csütörtök 21:58

Amerikai terrorelhárítási szakértők szerint az Iszlám Állam (IS) több, a tervezés különböző fázisaiban levő merényletre készül Európában, írja a CNN. Elképzelhető, hogy a feltételezett támadások a párizsi és brüsszeli merényletekhez is kapcsolódnak.

Elektronikus, adatbázisokból kinyert és forrásoktól származó információk is afelé mutatnak, hogy újabb célpontokat választott ki a terrorszervezet. Egy név nélkül nyilatkozó tisztviselő szerint egy, a brüsszeli merénylet utáni házkutatás során térképeket is találtak egyebek mellett, amik a támadások előkészítésére utalnak.

Egy belga terrorelhárítási szakértő szerint a brüsszeli IS-sejt két csapatból állt, akik később terveztek eredetileg merényleteket végrehajtani. Miután azonban a rendőrség megtalálta Salah Abdeslamot, az egyik csapat felgyorsította az ütemezést. (Abdeslam az egyik, a Bakraoui testvérek a másik csapat tagjai lehettek.)

Abdeslam búvóhelyén a hatóságok IS-zászlót, Kalasnyikovot és robbanóanyagot is találtak, így feltételezhetően ő is merényletre készült.

A CNN egyik forrása szerint elképzelhető, hogy az Iszlám Állam több tucat tagja lehet aktív Európában. Mint írják, az újabb merényletről szóló információk egyelőre nem elegek, hogy a hatóságok közbelépjenek, egyelőre több információt próbálnak gyűjteni. De arra is kitértek, hogy vannak olyan feltételezett merényletek, melyek téves riasztásnak bizonyulnak.

Rovatok