Index Vakbarát Hírportál

Videón reprodukálták, hogyan történhettek a reptéri merényletek

2016. március 24., csütörtök 17:33 | aznap frissítve

Reprodukálta a francia BFMTV, hogyan robbanthattak a merénylők kedd reggel a brüsszeli Zaventem reptéren. Látható rajta, ahogy a három támadó taxival megérkezik, majd a váróba lépve szétválnak. A két fekete ruhás, magát felrobbantó merénylőt már azonosították: egyikük Brahim el-Bakraoui, a másik pedig Najim Laachraoui.

A két robbanás között egy perc sem telt el. A harmadik, fehér ruhás, fekete kalapos férfinél volt a legerősebb robbanószer a táskájában, ő azonban nem robbantott, hanem elmenekült a helyszínről. Ez a táska később a tűzszerészek érkezése után robbant fel, senki sem sérült meg.


Bruxelles: reconstitution en 3D de l'attentat... by BFMTV

A reptéren, majd pedig később a metróban elkövetett merényleteknek összesen 31 áldozata, és 300 sérültje volt. A metróban két merénylő lehetett, egyiküket már azonosították, ő Khalid el-Bakraoui, az egyik reptéri merénylő testvére. A másik férfit a reptéri kalapos támadóhoz hasonlóan azonban még keresik.

A testvérekről kiderült, hogy amerikai adatbázisokban is lehetséges terrorfenyegetésként tartották őket számon, jelentette az NBC News. A támadókról itt olvashat bővebben>>>

Bizonyított a kapcsolat a brüsszeli és a párizsi támadók között

Frédéric Van Leeuw belga főügyész csütörtökön bejelentette, hogy már bizonyított, hogy a testvérpár kapcsolatban állt a párizsi öngyilkos merénylőkkel. Khalid ugyanis Ibrahim Maaroufi álnéven lakást bérelt Charleroi-ban, és több párizsi támadó is innen indulhatott a november 13-i merényletekhez.

Az ügyész szerint ebben a lakásban készítették a párizsi támadásokhoz használt robbanószerkezeteket is. A belga rendőrség tavaly december 9-én átkutatta a lakást, ezután európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki el-Bakraoui ellen.

Jövő hétig biztos zárva marad a reptér

A brüsszeli Zaventem reptér vezetői bejelentették, hogy legkorábban hétfőn nyitják meg újra a személyforgalom előtt a repteret. A merényletek miatt a belga fővárosba tartó repülőgépeket Amszterdamba, Liége-be és más városok repülőtereire irányították át.

Rovatok