Index Vakbarát Hírportál

Behatoltak Palmürába a szíriai kormányerők

2016. március 25., péntek 00:53

A szíriai kormányerők behatoltak Palmürába, amit még tavaly foglalt el az Iszlám Állam. Először az állami tévé számolt be a harcokról, aztán ellenzéki források is megerősítették, hogy a város délnyugati és északi részén is folynak a harcok.

Az AFP szerint az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns ellenzéki szervezet szerint a kormányerők az IS által telepített aknák miatt is lassan haladnak. A harcokban mindkét oldalon sokan meghalhattak.

A kormányerők is a szövetséges milíciák a hét elején már elfoglaltak több dombot a környéken. Március elején indítottak offenzívát a város visszafoglalására, amiben orosz légicsapásokkal is támogatták őket, írja a BBC. Állítólag csütörtökön meghalt a harcokban az orosz különleges erők egyik tisztje, aki a földről segített kijelölni a repülők célpontjait.

Az OSDH igazgatója szerint a katonai akciót a kormányerőkkel szövetséges Szukúr asz-Szahra milícia támogatta, de iráni harcosok és a szintén az Aszad-rezsim mellett álló libanoni síita szervezet, a Hezbollah is aktívan részt vesz a hadműveletben.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő romvárost és a mellette fekvő modern települést tavaly májusban foglalta el az IS, ami azóta számos ókori épületet és régészeti leletet megsemmisített.

Palmüra stratégiailag is fontos helyen fekszik Damaszkusz és Deir-ez-Zór között. A település elfoglalásával Aszad erői kevesebb mint 100 kilométerre kerülnének az IS fővárosának számító északkeleti Rakkához.

Közben az iraki hadsereg amerikai légi támogatással és kurd pesmergák közreműködésével csütörtökön megkezdte az Iszlám Állam (IS) kezén lévő legnagyobb város, Moszul ostromát.

Rovatok