Index Vakbarát Hírportál

A taxisofőr felismerhette a harmadik reptéri támadót

2016. március 26., szombat 15:52 | aznap frissítve

A három támadót a reptérre szállító taxis azonosíthatta a kedden a reptérről elmenekülő fehér kabátos, fekete kalapos férfit, írja a Le Soir rendőrségi forrásaira hivatkozva. A lapnak források már pénteken is azt jelezték, hogy arról a Fayçal Cheffou-ról lehet szó, akit még csütörtök este őrizetbe vettek.

A hatóságok egyelőre csak annyit jelentettek be, hogy vádat emeltek a csütörtökön elfogott férfi ellen terrorszervezetben való részvétel, terrortámadások és tervezett terrortámadások gyanújával. A férfinél tartott házkutatás során nem találtak fegyvert vagy robbanószert.

A Le Soir szerint Fayçal Cheffou évek óta ismert a rendőrök előtt. A Maximilien parkban próbált beszervezni embereket „radikális mozgalmakhoz". A rendőrök veszélyesnek ítélték, és többször is adminisztatív (legfeljebb néhány órára szóló) őrizetbe vették már.

Egy ember még biztosan szökésben van

Ha bebizonyosodik, hogy ő a harmadik reptéri támadó, akkor már csak egy embert keresnek a keddi merénylők közül, azt a férfit, aki egy nagy táskát cipelve segíthetett a metróban elkövetett robbantásban.

A hatóságok már megerősítették, hogy

Több vádemelés is volt

Az ügyészség azt is bejelentette, hogy vádat emeltek terrorszervezetben való részvétel miatt az ellen a Rabah N. nevű férfi ellen is, akit állítólag pénteken fogtak el. Ő ahhoz a férfihez köthető, akit csütörtökön vettek őrizetbe Argenteuil-ben, amivel a francia belügyminiszter szerint egy előrehaladott szakaszban tartó merénylettervet sikerült meghiúsítaniuk.

24 órával meghosszabbították annak a férfinak az őrizetét is, akit pénteken egy brüsszeli villamosmegállóban ártalmatlanítottak és vettek őrizetbe. Feltehetően ő is a franciaországi tervhez köthető, és a L'Echo szerint korábban Afganisztánban harcolt. Köze lehetett Ahmed Shah Massoud, a tálib-rezsim legnagyobb ellenségének számító afgán parancsnok 2001-es rejtélyes meggyilkolásához is.

A csütörtök este elfogott hat ember közül hármat már pénteken elengedtek, most pedig egy negyedik férfit is szabadon engedtek kihallgatása után.

Nem lesz vasárnap békemenet

Már a hét közepén a félelem elleni felvonulásra hívták a brüsszelieket vasárnap délután két órára a régi tőzsde épülete elé. „Minden európait megtámadtak, a jogaikat, a szabadságukat – mondta Emmanuel Foulon, az esemény szervezője. – Fontos, hogy megmutassuk: Belgium nem hagyja, hogy legyűrje a terrorizmus. Ez az összejövetel az együttélés szimbóluma lesz, és a szolidaritásé, ami elengedhetetlen ezekeben a mindannyiunknak nehéz pillanatokban."

Szombaton azonban Jan Jambon belga belügyminiszter és Yvan Mayeur brüsszeli polgármester azt kérte, ne tartsák meg a vasárnapi menetet, írja a Le Soir. A szervezők pedig az emberek biztonságát szem előtt tartva lemondták a rendezvényt.

Már 24 áldozatot azonosítottak

A Le Soir szerint a 31 keddi áldozat közül 24 embert már azonosítottak a hatóságok. Eddig 11 különböző ország állampolgárai vannak köztük. 15 embert viszont még mindig eltűntként tartanak nyilván, róluk nem tudnak semmit barátaik és családtagjaik.

Rovatok