Index Vakbarát Hírportál

Megölték egy belga atomerőmű biztonsági őrét

2016. március 26., szombat 12:53 | aznap frissítve

Nukleáris riasztást hirdettek a hatóságok Belgiumban, miután holtan találták egy atomerőmű biztonsági őrét, írta a Telegraph. Az biztos, hogy pénteken a titkosszolgálatok figyelmeztetésére tizenegy belga atomerőmű-dolgozónak elvették a belépőkártyáját és egyes alkalmazottaktól megtagadták a belépést az erőmű területére.

A Fleurus atomerőműben dolgozó férfit csütörtök este gyilkolták meg Charleroi-ban, de az erről szóló hírek csak szombaton terjedtek el. A biztonsági őrt több lövés érte, kutyáját is megölték.

A Le Soirnak azonban a charleroi-i ügyészség tagadta, hogy egyes híreknek megfelelően ellopták volna a férfi belépőkártyáját. A Belga hírügynökség is megerősítette, hogy erről nincs szó. Az ügyészség azt is jelezte, hogy nem gyanakszanak terrorista szálra, a rendőrség gyilkossági osztálya foglalkozik az üggyel.

Az esetet azért is kezelhették kiemelten, mert a párizsi és brüsszeli merényletekért felelős terroristahálózatról úgy vélik, európai nukleáris erőművek megtámadására, illetve radioaktív anyagok beszerzésére is szövetkeztek. A radioaktív anyagokkal bombákat akarnának felturbózni.

A hatóságok még nem erősítették meg, de a La Dernière Heure belga újság szombati száma szerint a reptéri és metrós robbantásokat elkövető el-Bakraoui testvérpár radioaktív bomba összerakását is tervezte. A belga atomügyi hatóság arról tájékoztatott, hogy tavaly egy magas beosztású atomipari dolgozót lefilmeztek a dzsihádisták, és valószínűleg azt tervezték, elrabolják, hogy radioaktív anyagokat zsaroljanak ki tőle.

Az atomerőműveket Belgiumban március eleje óta katonákkal őriztetik, a brüsszeli bombamerényletek után kettőt evakuáltak is. A sok atomerőművel rendelkező Franciaországban is megemelték a biztonsági készültséget az erőművekben, többek között az összes alkalmazottat átvilágították, hogy kiderítsék, nem szimpatizálnak-e dzsihádistákkal. 

Rovatok