Index Vakbarát Hírportál

Belga terror: szabadon engedték a korábbi gyanúsítottat

2016. március 28., hétfő 15:55

A belga rendőrség közzétette videón is a brüsszeli Zaventem reptér térfigyelő kamerájának felvételét, amin az a fehér kabátos, fekete kalapos merénylő látható, aki elmenekült, és a hatóságok továbbra is segítséget kérnek az azonosításához, írja az RTBF. A férfiről korábban is közreadtak már képeket, azok ebből a videóból voltak kivágva.

A reptér térfigyelő felvételén a fehér kabátos, fekete kalapos merénylő

A Le Soir és több belga médium is azt írta korábban, hogy arról a Fayçal Cheffou-ról lehet szó, akit még csütörtök este őrizetbe vettek. A Le Soir szerint a három támadót a reptérre szállító taxisofőr ismerte fel a férfit.

Cheffou-t azonban néhány órával később váratlanul szabadon engedték, mert a hatóságok szerint a nyomozás nem igazolta, hogy valóban ő lenne a keresett férfi, aki a videón is látható. Cheffou-t terrorszervezetben való részvétel, terrortámadások és tervezett terrortámadások gyanújával vették őrizetbe, és annak ellenére, hogy a vádakat nem bizonyították rá, több tisztviselő is tényként kezelte az utóbbi napokban, hogy ő volt a támadásokért felelős egyik terrorista. Nem ez a belga rendőrség első kínos bakija terrorügyben, de ez most azt is jelenti, hogy a videón látható férfi továbbra is szökésben van.

Egyelőre három támadót azonosított a rendőrség. A reptéren robbantott Najim Laachraoui és Brahim el-Bakraoui, a metróban pedig Khalid el-Bakraoui. A kalapos reptéri férfi mellett egy olyan ötödik férfit is keresnek, aki a metróban segíthetett a merénylet végrehajtásában.

Meghalt négy sérült a kórházban

Közben már 35-re nőtt a keddi merényletek áldozatainak száma, négy sérült a kórházban életét vesztette, erősítette meg Maggie De Block belga egészségügyi miniszter.

Rovatok