Index Vakbarát Hírportál

Terrornak indult, de szomorú szerelmi történet lett a vége

2016. március 29., kedd 21:06

A robbanóöv nem volt valódi, semmilyen robbanószer nem volt az eltérített egyiptomi repülőgépen, derült ki végül. A gépeltérítő nem terrorista, hanem egy mentálisan instabil férfi, homályos követelésekkel. Senkinek nem lett baja, az egyik túszul ejtett utas szelfizett is vele. A ciprusi miniszterelnök azzal viccelődött a sajtótájékoztatóján, hogy "mindig nő van a dologban".

Újabb részletek derültek ki arról a férfiről, aki még mindig zavaros okok - talán szerelmi bánat - miatt térített el kedden egy Alexandriából Kairóba tartó repülőgépet, amivel végül Cipruson landolt. Szeif Eldin Musztafáról a ciprusi külügyminiszter az AP tájékoztatása szerint azt nyilatkozta, hogy mentálisan instabil, és

már az akció elejétől kezdve nyilvánvaló volt, hogy nem terrortámadásról van szó,

 annak ellenére, hogy a viselkedése alapján a férfi valóban veszélyesnek tűnt.

A gépeltérítő mentális állapotát jól jellemzik a követelései. Ezek annyira értelmetlenek és összefüggéstelenek voltak, hogy a hatóságok nem tudták komolyan venni. A követelések között szerepelt, hogy engedjék szabadon az ellenzék női tagjait Egyiptom börtöneiből, és kapjon politikai menedékjogot.

A gépeltérítő a Cipruson élő volt feleségével is beszélni akart, valamint szeretett volna eljuttatni hozzá egy levelet. Ioannis Kasoulides külügyminiszter szerint a levél tartalmának sem volt semmi értelme. A férfi mentális instabilitásáról beszélt az egyiptomi nagykövet is, aki egyébként elismerését fejezte ki, amiért Egyiptom és Ciprus ilyen jól tudott együttműködni a probléma megoldásában.

A férfi további követelései között olyanok is elhangzottak, hogy hadd beszéljen az EU egyik képviselőjével, majd aztán hirtelen egy másik reptérre akart eljutni. A helyzet egészen bizarr komikusságát csak fokozta a ciprusi miniszterelnök, aki arra a kérdésre, hogy valóban egy nő miatt történt-e az egész gépeltérítés, annyit válaszolt: 

Mindig nő van a dologban.

A férfi kedden azzal fenyegette meg az Alexandriából Kairóba tartó repülőgép pilótáját, hogy felrobbantja a testére csatolt robbanóövet, ha nem teszi le a pilóta a gépet Törökországban vagy bárhol Európában. A pilóta aztán szólt neki, hogy ennyi üzemanyaggal maximum Ciprusig jutnak, így Lárnakában szállt le a gép, ahol egy ideig túszdráma zajlott a férfi és a hatóságok között. Alig kezdődött meg a túsztárgyalás, a férfi el is engedte az utasok nagy részét, majd később a maradék néhány túsz is szabadon távozott. A bombáról később kiderült, hogy csak mobiltelefonokból összerakott utánzat, nem robbanóanyag.

Ez egy elég bomba szelfi!

Szeif Eldin Musztafáról azóta kiderült, hogy 59 éves, Heluán tartományban él és korábban már volt összetűzése a hatóságokkal lopás, csalás, okirathamisítás és kábítószer miatt, írja az MTI. 1994-ig Cipruson élt egykori feleségével, akivel öt gyereket neveltek.

Ha eddig nem lett volna iszonyatos groteszk a történet, akkor érdemes elolvasni a Daily Mailt. A brit napilaphoz került fotóból ugyanis kiderült, hogy

az egyik túsz szelfit készített a robbanóöves gépeltérítővel.

A 26 éves Ben Innes aztán a képet tovább küldte az egyik lakótársának és pár barátjának is, akik szerint a fiatal férfi elég tökös gyerek, szóval simán kinéznek belőle egy ilyen húzást. 

A gépeltérítőt hatórás túszdráma után őrizetbe vették és jelenleg is folyik a kihallgatása.

Rovatok