Index Vakbarát Hírportál

Vallott az egyiptomi gépet eltérítő férfi: reménytelenül szerelmes volt a feleségébe

2016. március 30., szerda 16:56

Elismerte tettét Szeif Eldin Musztafa, az egyiptomi férfi, aki kedden eltérítette az EgyptAir járatát és arra kényszerítette a személyzetet, hogy azzal Cipruson szálljanak le. A férfi azt mondta az őt kihallgató ciprusi nyomozóknak, hogy reménytelenségében tette, amit tett – idézi a helyi forrásokat a New York Times.

Az 59 éves Musztafával szerdán ismertették a ciprusi ügyészség, hogy kalózkodással, emberrablással, erőszakkal való fenyegetéssel, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények elkövetésével vádolják. Elrendelték az őrizetbe vételét is, ugyanis fennáll a veszélye, hogy a férfi elmenekülne vagy nyomást gyakorolna az eltérített gép utasaira. Az egyiptomi ügyészség kérte a férfi kiadatását egy 1997-es kétoldalú egyezményre hivatkozva, írja a BBC.

A férfi mindössze kétszer szólalt meg a kihallgatása alatt: egy arabtolmács közvetítésével közölte, hogy elfogadja a nyolc napig tartó őrizetbevételéről szóló döntést és tudomásul vette az ellene folyó jogi eljárás menetét. Emellett annyit kért, hogy telefonon beszélhessen volt feleségével, aki miatt állítólag az EgyptAir járatát is eltérítette. A nő azonban nem akart vele beszélni. 

Musztafa azzal indokolta a tettét, hogy „nem tehetett mást miután 24 éve nem látta a feleségét és a gyerekeit.” Úgy véli, ebben az egyiptomi kormány akadályozta meg. A gépeltérítést reménytelen helyzetével magyarázta. A sajtó időközben kiderítette, hogy a férfi a Hoszni Mubarak elnök elleni 2011-es lázadások alatt börtönbe is került. Ezután özveggyé vált nővérével és szellemi fogyatékos fivérével élt együtt. Ciprusi lapértesülések szerint a férfi 1994-ig a szigetországban élt, öt gyereket neveltek közösen. 

Az 59 éves férfi kedden reggel egy kamu-bombaövvel átsétált az alexandriai reptér biztonsági emberein, majd felszállt a Kairóba tartó EgyptAir-járatra. 15 perccel a felszállás után a személyzet egyik tagjának megmutatta az övét, amiből drótok vezettek a kezébe. Azt mondta ez a bomba távirányítója és felrobbantja magát, ha nem teljesítik a követeléseit. Ezek között szerepelt az, hogy a gép Cipruson, Törökországban vagy Görögországban szálljon le, valamint az, hogy az egyiptomi kormány engedjen szabadon 63 bebörtönzött ellenzéki nőt.

A követélesék annyira összefüggéstelenek voltak, hogy a szakértők már az első perctől biztosak voltak abban, a repülőt nem terrorista térítette el. Erről akkor győzte meg végleg az szakértőket, amikor azt kérte, hogy jutassák el ex-feleségének a szerelmes levelét. Azt is megengedte, hogy az egyik vigyorgó szelfit készítsen vele a repülőgépen.

Rovatok