Index Vakbarát Hírportál

Šešelj: Nagy-Szerbia eszménye halhatatlan

2016. március 31., csütörtök 15:15

Horvátországot megdöbbentette a hágai Nemzetközi Törvényszék csütörtöki ítélete, amellyel felmentették Vojislav Šešeljt a háborús bűncselekmények vádja alól. A bíróság első fokon kimondta, hogy a szélsőséges szerb politikus nem felelős az 1991 és 1995 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett bűnökért.  

Nem tudták kétséget kizáróan bizonyítani a vádakat, hogy  Šešelj irányította volna a félkatonai szervezeteket. Ami biztos: a fegyveresek toborzásában részt vett, és rendszeresen tartott uszító beszédeket a horvátok és néha a vajdasági magyarok ellen is. Nagy-Szerbia létrehozásáról álmodozott, bekebelezte volna Horvátország, Bosznia-Hercegovina szerbek lakta területeit, Montenegrót és Macedóniát. 

Az ítélet utáni sajtótájékoztatón az Index.hr munkatársa volt az egyetlen horvát újságíró Belgrádban, aki kérdezett tőle. Šešelj azt mondta, Nagy-Szerbia eszménye vele és nélküle egyaránt halhatatlan. „Amit én tettem érte, az csak apróság.”

Tihomir Orešković horvát miniszterelnök szégyennek és az áldozatok arculcsapásának nevezte a felmentő ítéletet, írja az MTI. Szimbolikus helyszínen, a háborúban szinte teljesen lerombolt Vukováron beszélt erről újságíróknak. 

Ez az ember bűnt követett el, és nem mutatott bűnbánatot. Sem akkor, sem most

– mondta.

Orešković szerint a hágai törvényszék nem ismerte fel a Horvátország ellen elkövetett bűncselekményt. „Vagyis Nagy-Szerbia fasiszta politikája büntetlenül maradhatott” – tette hozzá.

Denis Zvizdić Bosznia-Hercegovina miniszterelnöke megvárná a végső döntést, de nem érti, hogy menthetnek fel valakit, aki a Bosznia elleni katonai agresszió egyik kitervelője volt, írja az Avaz.ba.

Ezzel szemben a boszniai szerb köztársaság parlamentjének alelnöke úgy látja, hogy Hága kompenzálta a szerbeket a múlt csütörtöki szigorú ítéletért, amikor Radovan Karadžić negyven év börtönt kapott első fokon. Nenad Stevandić szerint ezek az első jelei annak, hogy lassan, de biztosan igazságot szolgáltatnak a szerb népnek.

Rovatok