Index Vakbarát Hírportál

Abdeslam együttműködne a hatóságokkal

2016. március 31., csütörtök 10:55

Hajlandó együttműködni a francia hatóságokkal a párizsi merénylet kitervelésében és végrehajtásában részt vevő Salah Abdeslam – mondta a sajtónak a terrorista egyik belga ügyvédje, Cedric Moisse.

Arrested #ParisAttacks suspect Salah Abdeslam "wants to cooperate" with French authorities, says Belgian lawyer pic.twitter.com/Q80a7TrRy7

— Sky News (@SkyNews) 2016. március 31.

A terroristát március 18-án, négy hónapos hajtóvadászat után fogták el Brüsszel Molenbeek városrészében. Kihallgatásán elismerte, hogy részt vett a párizsi támadások logisztikai megszervezésében, autókat és hotelszobákat bérelt, bár állítása szerint mindezt a testvére, a merényletben felrobbant Brahim kérésére tette. A terrorista tavaly egy társával Magyarországon is járt.

Abdeslam korábban azt mondta, nem akarja, hogy kiadják Franciaországnak, de később megváltozott az álláspontja, már nem akar Belgiumban maradni, és nem fog küzdeni a kiadatás ellen. Azt nem tudni, a változásnak köze van-e a múlt keddi brüsszeli merénylethez, de az ügyvédje, Sven Mary korábban azt állította, hogy Abdeslam nem tudott a brüsszeli robbantások előkészítéséről.

Ellentmondásos vallomás

Abdeslam a támadások főszervezőjének tartott Abdelhamid Abaaoudot nevezte meg a november 13-i merényletek fő felelőseként. Azt mondta, hogy a támadók közül Abaaoudon és bátyján kívül csak a legfiatalabb merénylőt, a stadionnál robbantó Bilal Hadfit és azt a férfit ismerte, aki később az Abaaoud saint-denis-i lakása elleni rendőri akcióban halt meg.

A támadások estéjén a később megtalált Renault Clióban volt Bilal Hadfival és két másik társukkal együtt. Ő vezetett, és a többiekkel együtt neki is a Stade de France-nál kellett volna felrobbantania magát. Azt mondta, hogy a terv szerint nézőként kellett volna bejutnia a stadionba. Azonban odaérve úgy döntött, hogy nem akar öngyilkos merénylőként meghalni, ezért három utasát kirakta, de utána továbbhajtott. azt állította, hogy a párizsi támadások után csak azt a Mohamed Abrinit kereste meg, aki az egyik legkeresettebb ember most Európában.

A francia média szerint a vallomásban szereplő több állítás is ellentmond a hatóságoknak, úgy tudni például, hogy Abaaouddal például együtt ítélték el őket 2010-ben, de Abdeslam szerint csak egyszer találkoztak, a párizsi merénylet előtt.

Rovatok