Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban maradhat a kisfiú, akit egy hétig tartottak fogva a reptéren

2016. április 1., péntek 20:26

Franciaországban maradhat az a nyolcéves kisfiú, aki még március 21-én érkezett kísérő nélkül Franciaországba. A fiút édesanyja tette fel a Párizsba tartó repülőre a Comore-szigeteken, mondván, hogy Franciaországban jobb élete lesz.

A kisfiút a hatóságok pénteken akarták kísérővel visszaküldeni az indiai-óceáni Comore-szigetekre, de a gyerek olyannyira dühös lett és sírt, hogy a kapitány nem volt hajlandó felengedni a repülőgépre - közölték a repülőtéri illetékesek, írja az MTI.

A gyereket ezek után a közeli Bobigny bíróságára kísérték, ahol végül úgy határoztak, hogy a gyermek Franciaországban maradhat. Az Anafé nevű, kiskorúakat segítő szervezet pénteki tájékoztatása szerint a bíró úgy ítélte meg: nincs garantálva a kisfiú biztonsága, ha visszaküldik a Comore-szigetekre, hiszen anyja nem tud gondoskodni róla. A gyereket ezért a franciaországi Yvelines megyében élő nagynénje gondjaira bízták, aki megszervezte a kisfiú útját.

Amikor a gyerek a francia repülőtérre megérkezett egy darab pókemberes hátizsákkal, letartóztatták, mert egy rokona útlevele volt nála. A bíró pedig úgy döntött, hogy a fiúnak a reptéren kell maradnia, abban a zárt váróteremben, ahová azokat a felnőtteket rakják be, akik hozzá hasonlóan illegálisan próbálnak bejutni az országba. 

A gyerekjogvédők teljesen kiakadtak a hatóságok eljárásán, szerintük az összes vonatkozó nemzetközi egyezménnyel ellentétes, hogy egy kiskorúval így bánjanak, még akkor is, ha illegálisan próbált az országba jutni.

Rovatok