Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea újabb atomkísérletre készülhet

2016. április 5., kedd 00:05

Új műholdfelvételek alapján Észak-Korea plutónium előállításba kezdett a jongbjoni atomreaktorban. A 38 North kutatóintézet jelentése szerint hamarosan újabb kísérleti atomrobbantást hajthat végre Phenjan, írja a Reuters.

A műholdképeken az látszik, hogy az elmúlt öt hétben több alkalommal is megnőtt a gázkibocsátás az erőmű kéményeiben. Ilyen fokú aktivitást még az elmúlt télen sem észleltek, pedig január elején Észak-Korea végrehajtotta negyedik kísérleti robbantását.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető még március közepén jelentette be, hogy országa a közeljövőben kísérletet hajt végre atomtöltettel és atomtöltet célba juttatására alkalmas ballisztikus rakétákkal. Feltehetőleg most ennek az előkészületei folynak Pjongjongban.

Az ENSZ március elején az elmúlt 20 év legszigorúbb büntetéseivel reagált Észak-Korea februári próbarobbantására. A határozat értelmében ezentúl minden a sztálinista országba tartó és onnan érkező szállítmányt ellenőrizni fognak, valamint megtiltották Észak-Korea szén-, vas, titán- és aranyexportját. A világszervezet emellett arra kérte a tagállamait, hogy utasítsanak ki országukból minden észak-koreai diplomatát.

Az ENSZ feketelistájára 12 észak-koreai jogi személy, továbbá 16 tisztségviselő is felkerült, köztük Phenjan szíriai, iráni és vietnami kereskedelmi képviselői. Ezen felül a szankció minden nemzetnek megtiltja, hogy észak-koreai lobogóval ellátott hajókkal működjenek együtt, illetve megakadályozzák azt is, hogy az ország repülőgép-üzemanyaghoz jusson. Az ENSZ BT célja az intézkedésekkel, hogy a rezsim katonai erejét csökkentse.

Rovatok