Index Vakbarát Hírportál

Ciprus kiadja Egyiptomnak az összetört szívű géprablót

2016. április 7., csütörtök 13:56

Az egyiptomi hatóságok kérésére a ciprusi ügyészség jóváhagyja Szeif Eddin Musztafa kiadátását, aki március végén térítette el az EgyptAir Alexandriából Kairóba tartó járatát, közölte az AP-vel Petros Clerides ciprusi legfőbbügyész. 

Clerides elmondta, a ciprusi ügyészség figyelembe vette Musztafa kifogásait, de ezek mérlegelésekor úgy találták, nem indokolt megtagadni az egyiptomi hatóságok kérését. Az 59 éves férfi azzal érvelt, hogy hazájában politikai üldözésnek lenne kitéve, ott már korábban is börtönbe zárták, mert ellenzéki nézeteket hangoztatott.

Musztafát a szigetország hatóságai mentálisan instabbilnak nevezték. Múlt héten nyolc napig tartó előzetes letartóztatásba helyezték, mivel valószínűsítették, hogy elszökne vagy megpróbálna hatást gyakorolni az eltérített gép utasaira. Kalózkodással, emberrablással, erőszakkal való fenyegetéssel, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják Cipruson.

Musztafa elismerte tettét, azzal védekezett, hogy „nem tehetett mást miután 24 éve nem látta a feleségét és a gyerekeit.” Úgy véli, ebben az egyiptomi kormány akadályozta meg, a gépeltérítést reménytelen helyzetével magyarázta. A sajtó időközben kiderítette, hogy a férfi a Hoszni Mubarak elnök elleni 2011-es lázadások alatt börtönbe is került. Ezután özveggyé vált nővérével és szellemi fogyatékos fivérével élt együtt. Ciprusi lapértesülések szerint a férfi 1994-ig a szigetországban élt, öt gyereket neveltek közösen. 

Az 59 éves férfi kedden reggel egy kamu-bombaövvel átsétált az alexandriai reptér biztonsági emberein, majd felszállt a Kairóba tartó EgyptAir-járatra. 15 perccel a felszállás után a személyzet egyik tagjának megmutatta az övét, amiből drótok vezettek a kezébe. Azt mondta ez a bomba távirányítója és felrobbantja magát, ha nem teljesítik a követeléseit. Ezek között szerepelt az, hogy a gép Cipruson, Törökországban vagy Görögországban szálljon le, valamint az, hogy az egyiptomi kormány engedjen szabadon 63 bebörtönzött ellenzéki nőt.

A követélesék annyira összefüggéstelenek voltak, hogy a szakértők már az első perctől biztosak voltak abban, a repülőt nem terrorista térítette el. Erről akkor győzte meg végleg az szakértőket, amikor azt kérte, hogy jutassák el ex-feleségének a szerelmes levelét. Azt is megengedte, hogy az egyik vigyorgó utas és a légikísérő is szelfit készítsen vele a repülőgépen.

Rovatok