Index Vakbarát Hírportál

Forr a levegő Izlandon

2016. április 9., szombat 21:42

Már hatodik napja tüntetnek Izlandon a parlament reykjaviki épülete előtt, azonnali választásokat követelve, írja az MTI. Az ország két minisztere is érintett a nemrég kirobbant offshore-botrányban, a nemrég lemondott miniszterelnökről nem is beszélve.

Az ország történetében szinte példátlan megmozdulások megtették hatásukat, amikor Sigmundur Davíð Gunnlaugsson miniszterelnök lemondott, a nemrég kiszivárgott offshore-levelezés hatására. Gunnlaugson egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégben tartotta vagyonát, de erről egy mukkot sem szólt, amikor képviselővé válaszották.

6th day of protest in #Iceland over #panamapapers pic.twitter.com/OheugbbsMC

— Sigridur Tulinius (@sigridurtul) 2016. április 9.

Posztját Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági miniszter vette át csütörtökön, ő azonban nem túl kedvelt figura, ráadásul megerősítette posztján Bjarni Benediktsson eddigi pénzügyminisztert és Olöf Nordal belügyminisztert, pedig mindketten szerepeltek a kiszivárgott dokumentumokban. A kormánykoalíció előre hozott választásokat akar, és elvileg Jóhansson addig maradt volna hivatalban is. Ezt a pillanatot szeretnék előrehozni a reykjaviki tüntetők, akik piros lapokat mutattak fel a kormánynak.

Rovatok