Index Vakbarát Hírportál

Orosz vadászgépek szimuláltak támadásokat egy amerikai hadihajó mellett

2016. április 13., szerda 18:02 | nyolc éve frissítve

Orosz vadászgépek támadásokat szimuláltak egy nemzetközi vizeken hajózó amerikai rakétaromboló közelében, állítják az amerikai hatóságok. A Sky News szerint az USA azt is közölte: az oroszok támadásszimulációja az utóbbi időszak legagresszívebb katonai akciói közé tartozik. 

Az amerikai hajót a Balti-tengeren lepték meg az orosz gépek, és kifejezetten közel szálldostak hozzá, volt, amelyik 23 méternyire megközelítette. A romboló fedélzetén az oroszok akciójakor egy lengyel helikopter is állt, ami akár azt is jelentheti, hogy Oroszország a lengyeleknek is üzent. 

Nem is voltunk agresszívek

Csütörtök délelőtt az amerikai vádakra reagálva az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy az amerikai romboló hajózási szabadságának elve nem írja felül az orosz repülőgépek szabad repülésének elvét. Mint mondta, az amerikai Donald Cook romboló mintegy 70 kilométerre közelített meg egy orosz hadikikötőt (Kalinyingrádot), amikor Szu–24-es harci gépek repültek át felette. Az orosz harci gépek a Balti-tenger nemzetközi vizei fölött előre eltervezett gyakorló repülést hajtottak végre. A Szu–24-esek, észrevéve az amerikai rombolót, minden biztonsági előírást betartva elforduló manővert hajtottak végre.

Közölte, az orosz légi és űrerők minden repülője a nemzetközi vizek feletti légtér használatára vonatkozó nemzetközi szabályok betartásával hajtja végre a repüléseket, így az orosz védelmi tárcánál nem értik az amerikai kollégák fájdalmas reagálását.

Az amerikai hadihajók és orosz harci gépek találkozásai tavaly októbertől kezdődően váltak gyakoribbá, az oroszok manővereit növekvő aggodalommal figyeli a NATO. Ezért a szervezet Védelempolitikai Részlege az Ukrajnába való 2014-es betörésük óta már 3,4 milliárd dollárt áldozott arra, hogy visszarettentse őket.

Rovatok