Index Vakbarát Hírportál

A legfőbb ügyész meg akarta menteni a brazil elnököt, de akkor jött a legfelsőbb bíróság

2016. április 15., péntek 09:11

Újabb fontos politikai csörte zajlott le a brazil elnök elmozdításáért vívott küzdelemben csütörtökön: miután José Eduardo Cardozo legfőbb ügyész formális okokra hivatkozva érvénytelenítette a Dilma Rousseff elmozdítására indított képviselőházi eljárást (ezt az amerikai közjogi elnevezés után impeachment-nek szokták nevezni), a Legfelsőbb Bíróság egy rendkívüli ülésen 7-3 arányban kimondta, hogy a legfőbb ügyész lépése törvénytelen. 

A lépes - amellett, hogy nagyon fontos érv amellett, miért is van szükség a hatalmi ágak tényleges elválasztására és kormánytól független legfelsőbb bírósági szervekre - elhárította az akadályt az elnök elmozdításának folyamata elől.

Ez három lépcsőből áll:

  1. a vasárnap esedékes alsóházi szavazáson kétharmados többséggel megindíthatják az elmozdítási eljárást, és az ügyet a szenátus elé továbbíthatják.
  2. a szenátus egyszerű többséggel szavaz Rousseff hatalmának 180 napra való felfüggesztéséről; az elnöki jogköröket ez esetben Michel Temer alelnök venné át.
  3. de a végleges elmozdításhoz egy újabb, már kétharmados többséggel meghozott szenátusi döntésre van szükség

Az eljárás megindítása egy dolog, és egy másik, hogy sikerül-e összeszedni az elnök elmozdításához többséget. A kormánykoalíció már március végén elkezdett felbomlani a Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) kiválásával; de a héten másik két kormánypárt, a Progresszív Párt és a Republikánus Párt is kijelentette, hogy támogatják Rousseff elmozdítását.

És hogy miért robbant ki a Brazília-szerte tüntetésekkel és ellentüntetésekkel kísért politikai válság ? Az okokat itt elemeztük, de főleg azért, mert erős a gyanú, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait is vesztegetésekből befolyt pénzből finanszírozta, továbbá, hogy újraválasztása érdekében húzott egy gyurcsányt, és kozmetikázta az államháztartás mérlegét. 

(via BBC)

Rovatok