Index Vakbarát Hírportál

Kerry: Simán le tudtuk volna lőni az orosz gépet

2016. április 15., péntek 06:44

Az amerikai külügyminiszter is reagált csütörtök éjjel arra az incidensre, mely során a Balti-tengeren hajózó USS Donald Cook rakétaromboló fedélzete felett pár méterrel húzott el két orosz Szu-24-es bombázó. John Kerry szerint a manőver egy "támadási szimuláció volt"

Elítéljük ezt a fajta felelőtlen viselkedést. Ez provokáció. Ez veszélyes. És a szabályzat lehetővé tette volna azt, hogy reagáljunk, és akár le is lőhettük volna a gépeket. 

Az orosz vadászgépek támadásokat szimuláltak

A rakétaromboló valóban el van látva a legkorszerűbb légvédelmi fegyverrendszerekkel, az alacsonytámadó gépekre a Phalanx gépágyúállásokból például percenként 4500 darab 20 milliméteres lövedéket lehet kilőni.

Az orosz gépek külső felfüggesztési pontjain nem voltak fegyverek, ennek ellenére a hidegháború óta ezt tartják az egyik legfenyegetőbb incidensnek az USA és Oroszország között. Moszkva azonban nem talált semmi kivetnivalót a manőverben, a két gép a védelmi minisztérium szerint minden biztonsági előírást betartott. 

Az amerikai külügyminisztérium szerint John Kerry az incidenst elő fogja venni Szergej Lavrovval esedékes találkozóján is, de Washington már jelezte Moszkvának, hogy nem fogja tűrni az ilyen fickóskodást. 

(via Guardian)

Rovatok