Index Vakbarát Hírportál

Három nap alatt 6000 menekült érkezett Olaszországba

2016. április 15., péntek 13:54

Az elmúlt három napban csaknem hatezer menekült érkezett Olaszországba, főleg a líbiai partokról. Ez a szám azt jelenti, hogy beindult a hajózási szezon a Földközi-tenger déli részén  - ismertette az MTI pénteken a genfi Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közleményét. Joel Millman, az IOM szóvivője megjegyezte, ezen a héten majdnem az összes európai menekültet Olaszországban regisztrálták. 5664-en érkeztek Európába kedd és csütörtök között, és közülük csak 174-en értek Görögországban partot, a többi Olaszországban kötött ki.  Csak péntek reggel 357-en érkeztek a szicíliai Messinába.

Az utóbbi hetekben több európai tisztviselő is figyelmeztetett, hogy az Olaszországtól mindössze háromszáz kilométerre lévő líbiai partokon több ezren várakoznak arra, hogy a kedvező időjárás beköszöntével útra kelhessenek. Az észak-afrikai országban uralkodó káoszt - melyben itt próbáltunk legalább az áttekintés szintjén rendet vágni - kihasználva már eddig is több ezren indultak útnak líbiai kikötőkből Európába.

A több államra szakadt Líbia azonban csak a gyülekezőhely, ahol egész Afrikából özönlenek az emberek, az IOM szerint egyre többen jönnek Fekete-Afrikából, és folyamatosan növekszik az Afrika szarváról, különösen Eritreából útra kelők száma. Az Európába Líbián keresztül utazó szíriai menekültek száma viszont elenyésző, ezért Soda szerint jelenleg nem lehet párhuzamot vonni az EU-török alku életbe lépése vagy a balkáni útvonal lezárása és a Földközi-tengeren átkelők növekvő száma között.

Az IOM adatai szerint az év eleje óta több mint 177 200 migráns érkezett a Földközi-tengeren keresztül Európába. Közülük több mint 153 360-an Görögországban és több mint 23 170-en Olaszországban értek partot.

A téli hónapok során a a tenger különösen veszélyes: január óta 375-en haltak meg a Görögország vagy Ciprus felé tartók közül, és 352-en vesztették életüket a Líbiából kiinduló lélekvesztőkön. 

Rovatok