Index Vakbarát Hírportál

Közel 400 menekült fulladhatott a Földközi-tengerbe

2016. április 18., hétfő 13:18 | aznap frissítve

A cikket frissítjük, amikor új információk érkeznek.

Négy darab, összesen 400 menekültet szállító csempészbárka tűnt el a Földközi-tengeren – írta hétfőn a Corriere Della Serra olasz lap online kiadása Sergio Mattarella elnöknek egy díjátadón elmondott szavaira hivatkozva.

Az ENSZ-főbiztosságnak kételyei vannak

Hétfőn számos hatóság megpróbált információt gyűjteni az esetről, de eddig sem az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), sem a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nem tudta megerősíteni, írta az MTI nem sokkal este hét előtt. Sőt, később az UNHCR Twitterére azt írták ki, hogy a 400-nál is több menekült haláláról szól hír pontatlannak tűnik.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter egy luxemburgi uniós külügyminiszteri találkozón azt mondta, egyelőre nem tudni semmi biztosat az Egyiptom partjainál történt állítólagos katasztrófáról, de próbálnak informálódni a helyzetről. Az olasz parti őrség közölte, ők nem értesültek a szerencsétlenségről.

Szomália egyiptomi nagykövete viszont a menekültek családtagjainak közösségi oldalakon tett bejegyzéseire hivatkozva azt állítja, hogy vasárnap éjjel négy bárka borult fel az afrikai partoknál, 400 ember eltűnt, és csak kevés embert sikerült megmenteni.

A BBC beszélt a túlélőkkel

A közelből nem jelentettek vihart vagy erős szelet, ezért különös az, hogy egyszerre több hajó is elsüllyedt. A baleset pontos helyszínét nem jelölték meg, de a BBC szerint a túlélőket a görög szigetekre vitték.

A BBC-nek sikerült beszélnie a túlélőkkel, akik most a görög Kalamatában vannak. A BBC azt írja, 41-en vannak, és úgy gondolják, 500-an lehetnek a halálos áldozatok. Egy Egyiptomban élő szomáliai nő azt mondta a BBC-nek, hogy hárman meghaltak a rokonai közül, akikkel azóta nem beszélt, hogy csütörtökön elindultak Európa felé.

A túlélők elmondása szerint egy nagyjából 240 fős csoport hajózott ki Olaszországot megcélozva a líbiai kikötővárosból, Tobrukból. Amikor kiértek a Földközi-tengerre, átültették őket egy nagyobb hajóra, amelyen már volt 300 ember: ez süllyedt el később. A túlélőket később egy teherhajó vette fel.

A hajó állítólag Egyiptomból Olaszország felé tartott, és fedélzetén főleg szomáliai, etióp és eritreai származású menekültek voltak.

A szomáliai kormányszóvivő, Abdiszalan Aato a dpa német hírügynökségnek azt mondta, a szerencsétlenül járt hajókon mintegy 500 ember tartózkodott. Aato tájékoztatása szerint a hajó utasai közül csaknem 200-an származnak Szomáliából és Szomáliföldről. Helyi médiaértesülések szerint csupán 23-an élték túl a katasztrófát.

Az eset napra pontosan a lampedusai tragédia egyéves évfordulóján történt, akkor 800 ember fulladt meg a hajótérbe zsúfolva, amikor a Tripoliből kifutó, súlyosan túlterhelt bárka az olasz szigetnél oldalára fordult és elsüllyedt.

Líbiánál is tragédia történt

Az SOS Mediterranee nevű civil szervezet szerint legalább 6 halottat találtak egy félig leeresztett gumicsónakban, ami 135 menekülttel a fedélzetén indult el vasárnap reggel Líbiából, azonban nem sokkal később leeresztett, félig megtelt vízzel és a motorja is felmondta a szolgálatot. A menekültek segítségére a szervezet által kibérelt Aquarius hajó sietett, azonban csak 108 menekültet sikerült kimenteni, 21 embert még keresnek.

A túlélőket az olasz Lampedusa szigetére szállítják. Többségük Gambiából, Bissau-Guineából, Elefántcsontpartról, Togóból, Maliból, Szudánból, Szenegálból és Nigériából származik.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) április 14-i becslései szerint az év eleje óta mintegy 24 ezer migráns érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren, és több mint 350 társuk életét vesztette a veszélyes tengeri út során.

Rovatok