Index Vakbarát Hírportál

A brazil elnök elveszítette az első bizalmi szavazást

2016. április 18., hétfő 07:43

Kétharmados többséggel megszavazta a brazil alsóház a Dilma Rousseff elleni bizalmatlansági indítványt, így az elnök egy lépéssel közelebb került a bukáshoz.

A 2011 óta hatalmon lévő elnök ellen két okból kifolyólag indult eljárás:

  1. az állami költségvetési adatok kozmetikázása
  2. 2010-es és 2014-es kampányainak kenőpénzekből való finanszírozása - elsősorban a Petrobras állami olajipari óriáscégen keresztül

Az elnök és köre minden lehetséges eszközzel megpróbálta megakadályozni az eljárás megindulását, de Dilma - Brazíliában senki, de senki nem hívja Rousseffnek - politikailag egyre jobban elszigetelődött, az általa vezetett Munkapárt három koalíciós partnere is ellene fordult. 

Az alsóházi szavazás során a bizalmatlansági indítványra 342-en szavaztak az 513 képviselő közül. Ez még csak ideiglenes adat, a végleges eredmény az eljárás támogatóinak ennél is nagyobb arányú győzelmét mutathatja majd.

A bizalmatlansági eljárás előtt még két akadály áll: 

  1. először a szenátus egyszerű többséggel szavaz Rousseff hatalmának 180 napra való felfüggesztéséről; az elnöki jogköröket ez esetben - a Petrobras-botrányban szintén érintett - Michel Temer alelnök venné át.
  2. a végleges elmozdításhoz egy újabb, már kétharmados többséggel meghozott szenátusi döntésre van szükség

Dilma Temer alelnök puccskísérletét látja az eljárás mögött. Egy netre felkerült videofelvételben meg is vádolta őt, hogy hatalomra kerülve sutba akarja vágni a szociális programra vonatkozó kormányterveket. Az aggodalom annyiban jogos, hogy Dilma elnök pártja, a Munkáspárt korábbi gazdasági és szociális intézkedéseivel tényleg brazilok millióit emelte ki a nyomorból.

A több órán át tartó parlamenti szavazás és az azt megelőző parlamenti vita idején Brazíliában ezrek vonultak utcára Dilma ellen és mellett is. Brazíliavárosban, a kongresszus épülete közelében a hatóságok a két tábort összecsapásoktól tartva kilométernyi hosszú, két méter magas fémkerítéssel választották el egymástól. 

Közvélemény-kutatási adatok szerint a mintegy 200 milliós brazil lakosság több mint 60 százaléka egyetért a Rousseff elleni bizalmatlansági eljárás megindításával.

Rovatok