Index Vakbarát Hírportál

Európai tengerparti üdülőhelyeket támadhat az Iszlám Állam

2016. április 19., kedd 11:18

Mozgóárusoknak adhatják ki magukat európai üdülőhelyeken a terroristák a hírszerzési forrásokra hivatkozó Bild szerint. Mallorcán az Iszlám Államnak toborzó marokkói férfit tartóztattak le, Németországban menekültszállásokra támadó feltételezett terroristákat.

Bild: Európai tengerpartokon csaphat le az Iszlám Állam

A Bild a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) értesülésére hivatkozva ír arról, hogy európai üdülőhelyek lehetnek a terroristák új célpontjai. A lap szerint a BND-t az olasz hírszerzés arról tájékoztatta, hogy mozgóárusnak álcázott terroristák öngyilkos merényleteket követhetnek el olaszországi, spanyolországi és franciaországi tengerparti üdülőhelyeken. A hírt az MTI közölte, külföldön egyelőre a bulvársajtóban jelent meg, hivatalosan nem erősítették meg. A feltételezett forgatókönyv alapján a merénylők tömött strandokon automata fegyverrel lövöldözni kezdenek, majd működésbe hozzák a testükre erősített robbanószerkezetet.

A BND egy magas beosztású munkatársa a lapnak azt mondta: „A strandokat alig lehet védeni.” Az olasz hírszerzés szerint a támadók Szenegálból érkezhetnek, az Iszlám Állammal szövetséges Boko Haram támogatói lehetnek. Az Iszlám Állam legutóbb tavaly júniusban követett el a vázoltakhoz hasonló merényletet: a Földközi-tenger egyik legnépszerűbb észak-afrikai üdülőhelyén, a tunéziai Szúszában 38 külföldi turistát lőtt le egy terrorista. 

Az Iszlám Államnak toborzott Mallorcán

Letartóztattak a spanyol hatóságok egy Mallorcán élő marokkói férfit, aki a gyanú szerint terrortámadásokra készült Spanyolországban és már országokban. A férfi az Iszlám Állam soraiba próbált tagokat toborozni online és személyesen. A férfi emellett az új tagok elutazását is segítette a konfliktuszónába. Az utóbbi hónapokban több embert is letartóztattak az Iszlám Államhoz fűződő kapcsolatuk miatt. (Local)

Feltételezett terroristákat vettek őrizetbe Németországban

A hatóságok gyanúja szerint menekültszállásokat támadtak meg – írja az MTI a Spiegel Online nyomán. A 18 és 39 év közötti négy férfit és egy nőt a szászországi Freitalban tartóztatták le, ahol tavaly több menekültellenes támadás és tüntetés is volt. Terrorista szervezet alakításával, gyilkossági kísérlettel és súlyos testi sértéssel gyanúsítják őket. A csoport számlájára írnak egyebek mellett támadásokat menedékkérőket befogadó állomások ellen, és azt, hogy felrobbantották a Baloldal egy helyi politikusának autóját. A magát Bürgerwehr FTL/360-nak (Polgári védelem FTL/360) nevező csoport két feltételezett vezetőjét már korábban letartóztatták. (MTI)

Rovatok