Index Vakbarát Hírportál

A terror ellen tüntettek Szúszában

2015. június 28., vasárnap 11:15 | aznap frissítve

A pénteken megtámadott egyik hoteltől indulva tüntető tömeg vonult át szombaton késő este a tunéziai Szúszán, a résztvevők részvétüket fejezték ki a 38 áldozat hozzátartozóinak, és tiltakoztak a terror ellen, írja a BBC. Ezzel párhuzamosan a fővárosban, Tuniszban is tüntetést tartottak.

Habib Essid tunéziai miniszterelnök bejelentette, hogy a két hotelt érintő pénteki támadások miatt tartalékos katonákat küldenek ki a turisták által látogatott helyekre. 80 olyan mecsetet pedig egy héten belül bezárnak, ahol állítólag erőszakra buzdítottak.

Az áldozatok közül tizenöten britek voltak, egy belga, egy német, és egy ír állampolgár is meghalt. Az azonosítás még folytatódik, a BBC szerint tunéziaiak is lehetnek az áldozatok között.

A hatóságok közben azonosították 23 éves támadót. egy napernyő alatt vitt magával gépkarabélyt a tengerpartra, ahol tüzet nyitott a fürdőzőkre, majd az Imperial Marhabában folytatta a vérengzést. Azt továbbra sem tudni biztosan, hogy az Iszlám Állam áll-e a támadás mögött.

Éjjel már leszállt Szlovákiában az a kormánygép, ami 116 szlovák állampolgárt vitt haza Tunéziából. A Világszám a TASR hírügynökséget idézve azt írja, hogy vasárnap megint Tunéziába megy a gép, hogy újabb több mint száz turistát vigyen haza.

Szijjártó Péter külügyminiszter szombaton azt mondta, 890 magyar turista van Tunéziában. A külügy figyeli az eseményeket, és a Terrorelhárítási Központ is növelte a készültségi fokozatát, hogy ha bármennyire is romlik Tunézia biztonsági helyzete, akkor lépni tudjanak. Tunézia a második kategóriában marad, ahová a beutazást fokozott biztonsági kockázatúnak minősítik.

Bár Tunézia biztonsági besorolása a merénylet után nem változott, az utazási irodáknál másik útvonalat választhatnak azok az utasok, akik foglalásuk ellenére mégsem szeretnének Tunéziába utazni, írja az MTI, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnökének információi alapján.

Abban az esetben, ha az arab ország az egyes, az utazásra nem javasolt kategóriába kerül, akkor az utazásszervezőknek haladéktalanul meg kell szervezniük a kint tartózkodók hazautazását. Azoknak pedig, akik így nem utazhatnak el a lefoglalt nyaralásukra, a befizetett összeget vissza kell fizetni.

A BBC-nek nyilatkozó terrorszakértő szerint a támadás egyik célja az volt, hogy csapást mérjen a nagyrészt turizmusból élő ország gazdaságára, és kibillentse a politikai egyensúlyt az országban. Hasonló támadások tették tönkre az egyiptomi és a kenyai turizmust is. 2013-ban hatmillió turista látogatott az országba.

Rovatok