Index Vakbarát Hírportál

Nem mond le a brazil elnök

2016. április 19., kedd 11:25

Dilma Rousseff brazil elnök nem mond le, és „a végsőkig harcol a vele szemben álló erők ellen”, írja az MTI.

A brazil kongresszusban vasárnap 367-137 arányban a költségvetési mérleget kozmetikázó államfővel szembeni bizalmatlansági eljárás megindítására szavaztak.

Rousseff kijelentette: fel van háborodva az alsóház döntésén, és arra hivatkozott, hogy az előző elnökök is gyakran folyamodtak a választások előtt hasonló költségvetési manőverekhez - következmények nélkül. Az államfő „a valóság, a demokrácia és a jogállam ellen elkövetett erőszaknak” nevezte a belpolitikai csatározást, amely szerinte azért kezdődött, hogy a hagyományos brazíliai uralkodó elit visszaszerezze a hatalmat az immár 13 éve kormányzó baloldali Munkáspárttól (PT).

A brazil elnök egykori gerilla-énjét elővéve harciasan nyilatkozott az őt ért „hatalmas igazságtalanságról”.

Erős, energikus és bátor vagyok

– mondta.

Az alsóház után a szenátus egyszerű többséggel dönt majd a bizalmatlansági eljárásról. A brazil felsőház keddtől foglalkozik Rousseff ügyével a megfelelő dokumentumok kézhez kapása után, de szavazásra valószínűleg csak május közepén kerül sor.

Ha a szenátus is az eljárás megindítására szavaz, Rousseff helyét 180 napra Michel Temer alelnök veszi át, majd a felsőház immár kétharmados döntéssel végleg elmozdíthatja hivatalából a korrupcióval vádolt államfőt.

Rovatok