Index Vakbarát Hírportál

UNHCR: 500 áldozat is lehetett Líbia partjainál

2016. április 20., szerda 18:35

Földközi-tengerből kimentett menekültek beszámolói alapján közel ötszáz halálos áldozatot szedő hajókatasztrófa történhetett Líbia partjainál, mondta Carlotta Sami, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik szóvivője. Ha beigazolódnának az áldozatok magas számáról szóló hírek, akkor ez lenne a tavaly óta tartó európai menekültválság egyik legsúlyosabb tragédiája.

A 41 túlélő, akik Szomáliából, Etiópiából és Szudánból származnak, a görög Kalata szigetére érkezve beszéltek a tragédiáról, mondta Sami Rómában. A 37 férfit, 3 nőt és egy családjával utazó, hároméves kisgyermeket múlt szombaton mentették ki a Földközi-tengerből és vasárnap érkeztek meg Kalamata kikötőjébe.

A túlélők beszámolói szerint a kelet-líbiai Tobruk kikötővárosától nem messze, egy hajózásra gyakorlatilag alkalmatlan hajó indult útnak Európa felé 100-200 emberrel a fedélzetén. A tengeren aztán az AFP szerint az embercsempészek át akarták szállítani őket egy már anélkül is túlterhelt nagyobb hajóra, ami azonban az erős hullámzásban felborult.

Néhányan még a kisebb hajó fedélzetén voltak, másoknak pedig sikerült visszaúszniuk. A kisebb hajót egyébként azután az embercsempészek segítség nélkül engedték útjára.

Hétfő óta keringenek információk egy súlyos, menekülteket érintő hajóbalesetről, amelyet eddig nem sikerült megerősíteni sem a hírügynökségeknek, sem a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) munkatársainak, írja az MTI.

Sergio Mattarella olasz elnök hétfőn azt mondta, több száz migráns fulladhatott a Földközi-tengerbe Egyiptom partjainál. A BBC szerint az észak-afrikai ország partjainál elsüllyedt egy hajó több mint négyszáz szomáliai menekülttel a fedélzetén.

Egyelőre azonban nem világos, hogy pontosan hol történhetett a katasztrófa és az sem, hogy egy vagy több hajóról volt-e szó.

Rovatok