Index Vakbarát Hírportál

A NATO szerint az oroszok még mindig Szíriában vannak

2016. április 21., csütörtök 13:24

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint a csapatkivonások ellenére az oroszok még mindig jelentős haderővel vannak jelen Szíriában, hogy Aszad elnök rezsimét támogassák a kormányellenes felkelők és az Iszlám Állam elleni kettős háborúban.

Stoltenberg erről egy törökországi sajtótájékoztatón beszélt, ahol azt is elmondta, hogy a szíriai fegyverszünet ugyan "nyomás alatt áll", de még mindig ez a legjobb alap a krízis békés megoldásához. Ennek ellentmondani látszik, hogy akkora ez a fegyverszünetre nehezedő nyomás, hogy valójában össze is roppantotta, és a háború három napja újra a korábbi szinten dübörög.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még március közepén jelentette be váratlanul, hogy kivonja az orosz csapatokat Szíriából, de már akkor világos volt, hogy ez a kivonulás jobb esetben is inkább csak részleges lesz. Ettől függetlenül az orosz lépés jelzésértékű volt, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a polgárháborús országban váratlanul kitört a béke. Mint ahogy ahhoz is, hogy 53 nap viszonylagos nyugalom után a héten újraindultak a harcok, miután az ellenzék megunta, hogy az an-Núszra mellett a kormányerők részéről is folyamatos atrocitások érik – feltehetően hathatós orosz segítséggel.

Rovatok