Index Vakbarát Hírportál

Újraindult a szíriai polgárháború

2016. április 18., hétfő 08:46

 53 napig sikerült úgy-ahogy betartani a szíriai tűzszünetet, hétfőn azonban a legnagyobb ellenzéki csoportok bejelentették, hogy a kormányoldal állandó atrocitásaira válaszul újra felállítják közös műveleti központjaikat, és újrakezdik a harcot. Az utolsó csepp a pohárban valószínűleg a legnagyobb szíriai város, Aleppó egyik lakónegyedének bombázása lehetett.

A közleményt Mohamed Rasid, az Dzsejs al-Naszr felkelőcsoport szóvivője juttatta el a Reutersnek.  A február 26-án életbe lépő tűzszünetet orosz és amerikai nyomásra fogadták el a felek; de a fegyvernyugvásból kategorikusan kizárták az olyan terrorszervezeteket, mint az Iszlám Állam vagy az al-Káida helyi ága, az an-Núszra Front. 

A tűzszünetet végig atrocitások tarkították, ebben az an-Núszra, illetve a kormányoldal erői jártak élen - ez utóbbi mutatja, hogy az orosz bombázás segítségével erőfölényben lévő Aszad soha nem gondolta komolyan a békét -,  de Idlib tartományban lényegében soha nem szüneteltek a harcok. A múlt héten ellenzéki vezetők már megkongatták a vészharangot, de mivel érdemi lépések nem történtek a fegyverszünetet betartatására, ezért a háború újrakezdése borítékolható volt.

Ahogy arról írtunk, tűzszünet során nem sikerült egyetlen olyan konfliktusban sem előrelépni, mely 2011-ben az Aszad-rezsim elleni tüntetéssorozathoz, majd a feszültségek elmérgesedéséhez vezetett. A nemzetközi diplomácia próbálkozásai a békemegállapodás kicsikarására sorozatosan kudarcba fulladtak. Előrelépésként legfeljebb a civil lakosságra nehezedő nyomás enyhítését lehet említeni, illetve az Iszlám Állam ellen elért néhány - döntőnek nem nevezhető - sikert.

Rovatok