Index Vakbarát Hírportál

Bármikor újrakezdődhet a szíriai polgárháború

2016. április 10., vasárnap 10:01

Az összeomlás szélén áll a februárban meghirdetett szíriai tűzszünet.

- figyelmeztetett Baszma Kodmáni, az ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság egyik tagja a francia Journal de Dimanche-ban vasárnap megjelenő interjúban (ami az MTI szemléjében került elénk). Ennek fő okaként Kodmáni a tűzszünetet ellenőrizni hivatott amerikai-orosz misszió gyengeségét jelölte meg, mely képtelen megfékezni a napokban egyre sűrűbbé vált bombázásokat és összecsapásokat.

Ahogy azt megírtuk, már az is valóságos csoda, hogy több mint egy hónapig sikerült úgy-ahogy betartani a fegyvernyugvást, több nélkülöző városba segélyszállítmányokat eljuttatni, és helyrepofozni a rommá lőtt infrastruktúrát.  

A harci cselekmények abbahagyásáról Washington és Moszkva február közepén állapodott meg, mint ahogy arról is, hogy az általuk patronált feleket is igyekeznek rávenni a fegyvernyugvásra. Az egyezség február 27-én lépett életbe, de a terrorszervezeteknek minősített Iszlám Államra és az al-Káida-franchise részeként nagy befolyásra szert tett an-Núszra Frontra nem terjedt ki. 

A szíriai felek közti béketárgyalások a tervek szerint április 13-án folytatódnak Genfben. A megbeszélések céljaként az ENSZ korábban azt irányozta elő, hogy hat hónapon belül álljon fel egy „hiteles, minden csoportot reprezentáló, nem felekezeti alapon működő kormány”, és 18 hónapon belül bonyolítsanak le egy „szabad és méltányos” választást. Ehhez képest a kormány és az ellenzék egy asztalhoz sem hajlandó leülni. Ezt a jelenséget Baszma Kodmáni a következőképp magyarázta:

Mi fenntartjuk, hogy teljes jogkörrel, Bassár el-Aszad elnök jogköreivel is felruházott átmeneti hatóságra van szükség, Damaszkusz viszont nemzeti egységkormányt akar néhány ellenzékivel és függetlennel. Senki nem tudja, hogy lehet ezt a két elképzelést összebékíteni.

Rovatok