Index Vakbarát Hírportál

Kanada legalizálná a marihuánát

2016. április 21., csütörtök 12:48

A kanadai egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány jövőre lehetővé tenné a marihuána törvényes árusítását. Ezzel Kanada válna a legnagyobb drogliberalizáló nyugati országgá.

Jane Philpott miniszter a szerdai bejelentéskor hangsúlyozta, hogy a füvet a gyerekektől, míg az árusításából származó profitot a bűnözőktől tartanák távol. A tavaly októberben hatalomra került Justin Trudeau liberális miniszterelnök már a választási kampányában is kiállt a legalizáció mellett.

A bejelentés nyilván nem véletlenül esett épp április 20-ára, ez a dátum a marihuána nem hivatalos világnapja, ezért tüntettek a világban több helyen, például Kanadában vagy Magyarországon is éppen ezen a napon a drogliberalizáció támogatói.

Kanadában a marihuána orvosi használata már jelenleg is teljesen legális. A további lazítással az igazságszolgáltatás terheltségét csökkentenék, vagy ahogy Philpott miniszter fogalmazott:

Tudjuk, hogy lehetetlen letartóztatásokkal megúszni ezt a problémát.

Míg a kormányoldal a gazdasági és jogi előnyöket hangsúlyozza, az ellenzék attól tart, hogy a kanadai fiatalságra káros egészségügyi hatásai lennének a legalizációnak. Mindenesetre az új szabályozás részletein még dolgozik a kormány, és megígérték, hogy amíg meg nem vitatják a konkrét tervezetet, a rekreációs fű továbbra is illegális marad.

Közben nemzetközi szinten is változik a drogliberalizáció megítélése. Ahogy tegnap írtuk, a korábban a teljesen drogmentes világ ideája mellett kardoskodó ENSZ is egyre határozottabban nyit más megoldások felé, mert kezdik belátni, hogy a drogellenes háború nagyrészt hatástalan, nem visz közelebb a probléma kezeléséhez.

Rovatok