Index Vakbarát Hírportál

Ausztria retteg egy újabb menekülthullámtól

2016. április 25., hétfő 12:58

Ausztria folyamatos határellenőrzés bevezetésére készül az olasz határon május végén, írja a Local helyi kiadása.

Az osztrák hatóságok a Brenner-hágó határátkelőnél már korábban elrendelték a szigorított ellenőrzést és a beléptetőkapuk felállítását a migránshullám növekedésétől tartva. A határátkelőnél az elmúlt időszakban több tüntetés is volt, vasárnap 300 olasz tüntetett a mozgásszabadságért és a sorompók ellen. Engedély nélkül átléptek Ausztriába, az osztrák rendőrök gumibotokkal és paprikaspray-vel léptek fel ellenük.

Wolfgang Sobotka megerősítette, hogy már tárgyalásokat folytat az olasz hatóságokkal a határellenőrzések szigorításáról, ami szerinte szükségszerű, hogy garantálni tudják Ausztria biztonságát. 

Mint azt korábban megírtuk, Ausztria kerítést emelne a magyar határra a menekülthullám feltartóztatására. A tervek szerint Nagysároslak (Moschendorf) és Szentkút (Heiligenbrunn) között a várható menekültáradat miatt 10 kilométeres kerítést építenek. Az osztrák kormány további tervei szerint szükség esetén a burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) nagyjából három kilométer hosszú kerítést húznak fel. Az osztrák belügyi tárca korábbi közlése szerint a stájerországi Spielfeldnél lévő határirányítási rendszeren túl további 12 ponton terveznek bevezetni menekültek beléptetését irányító határellenőrző rendszert.

Rovatok