Index Vakbarát Hírportál

Fellebbez a norvég állam a Breivik-ítélet ellen

2016. április 26., kedd 15:06

A norvég igazságügyi miniszter bejelentette, hogy fellebbeznek a tömeggyilkos Anders Behring Breivik fogvatartásának körülményeiről szóló múlt heti ítélet ellen, írja a Reuters.

Breivik azért perelte a norvég államot, mert szerinte embertelenül és megalázó módon bánnak vele, és ez sértette az emberi jogait. Ezzel a bíróság egyetértett, és a norvég államot többek között 11 millió forintnyi perköltség megfizetésére kötelezték.

Az első fokon elért győzelme mellett sem volt még egyáltalán biztos, hogy sikerül kiharcolnia börtönbeli elkülönítésének feloldását. Arra pedig hiába panaszkodott, hogy nem engedik be hozzá látogatóba a szélsőséges rajongóit. Breivik fogvatartásának körülményeiről, és a várható lépésekről itt olvashat bővebben>>>

Breivik 77 embert gyilkolt meg 2011-ben, azóta magas biztonsági fokozatú börtönökben raboskodik, először az Ila börtönben tartották fogva, most pedig Skien börtönében van, körülbelül 130 kilométerre Oslótól. 2012-ben a Norvégiában lehetséges maximumra, 21 év szabadságvesztésre ítélték, de ez nem jelenti azt, hogy 21 év után szabadulhat is. A norvég törvények alapján a büntetése meghosszabbítható bármeddig, hacsak egy bíró egy nap majd úgy nem ítéli, hogy nem jelent többé veszélyt a társadalomra. Ha ez nem történik meg, élete végéig bezárva marad.

Rovatok