Index Vakbarát Hírportál

Tíz év kényszermunkára ítéltek egy amerikait Észak-Koreában

2016. április 29., péntek 08:32

Államellenes felforgatásért és kémkedésért tíz évi kényszermunkára ítélt az észak-koreai legfelsőbb bíróság egy koreai születésű amerikai állampolgárt - jelentette az MTI.

Kim Dong Csult októberben tartóztatták le, és a hatóságok szerint bevallotta, hogy „megbocsáthatatlanul súlyos kémkedést” követett el, egyebek között katonai titkokat lopott el Phenjantól, és meg akarta dönteni az ország társadalmi rendszerét. A 62 éves Kim 1987-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. Letartóztatása januárban vált ismertté.

Kim 1953-ban született Szöulban, 1972-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, és 1987-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. 2005-ben az észak-koreai határtól tíz kilométerre lévő Jencsi kínai városba költözött. 2008-ban kereskedelmi céget alapított az észak-koreai Raszon különleges gazdasági övezetében, ahol sok kínai cég tevékenykedik.

Az észak-koreai ügyészség szerint ettől kezdve Kim Dong Csul rendszeresen „reakciós propagandát” fejtett ki a phenjani hatalom ellen, és „az Egyesült Államok felsőbbségéről szóló elméletekkel mérgezte a helybeli lakosok elméjét, hogy ezzel megrendítse az ország politikai és társadalmi rendszerének stabilitását”. Azután kezdett el kémkedni Észak-Korea ellen, amikor 2013-ban kapcsolatba került dél-koreaiakkal, akik azzal bízták meg, hogy gyűjtsön titkos információkat a rendszerről, egyebek között az ország atomlétesítményeiről, atomkísérleteiről, fényképezzen le hadihajókat. Október 2-án tartóztatták le, amikor Raszonban egy helyi lakostól SD-kártyát vett át, amelyen fényképek voltak a piacról és dokumentumok az észak-koreai atomprogramról – olvasható a vádiratban.

Mint ismert, februárban letartóztattak, majd 15 évi kényszermunkára ítéltek egy 21 éves amerikai diákot, akinek az volt a bűne, hogy leszedett egy propagandaplakátot a hoteljában, amit haza akart vinni ereklyeként. Otto Warmbier megtörten ismerte el az államellenes cselekedetet.

Rovatok