Index Vakbarát Hírportál

Megint amerikai gépet provokáltak az oroszok

2016. április 30., szombat 08:26 | aznap frissítve

Egy orosz harci repülőgép ismét megközelített egy amerikai felderítő repülőt a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben pénteken, írja az MTI a CNN híradására hivatkozva. Az orosz pilóta orsómanőverrel repült el az amerikai gép fölött.

A Balti-tengeri térségében tartózkodó két amerikai védelmi tisztségviselő közölte, az amerikai RC-135 típusú felderítő repülőgép rutinrepülést végzett nemzetközi vizeken, amikor a SZU-27-es orosz vadászgép kevesebb mint tíz méterre megközelítette. Bill Urban, a Pentagon szóvivője hangsúlyozta,

egyetlen pilóta nem biztonságos és nem professzionális magatartása is országok közötti feszültség szükségtelen fokozásához vezethet. Az elmúlt évben több incidens is előfordult, amikor orosz katonai repülőgépek komoly biztonsági aggodalmakat keltve más, levegőben vagy tengeren közlekedő járművek közvetlen közelébe repültek, és nagyon aggasztónak tartjuk az efféle viselkedést

- szögezte le Urban.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a Pentagon közlésére reagálva kijelentette, hogy az orosz harci gépek minden bevetése a légtér használatára vonatkozó nemzetközi szabályok betartásával történik.

Kezdünk már hozzászokni a Pentagon nehezteléseihez

- mondta Konasenkov, aki szerint az amerikai felderítő repülőgépek minden esetben kikapcsolt transzponderrel (radar-válaszjeladóval) lopakodnak az orosz határokhoz, ezért a légierő kénytelen vadászgépet küldeni hozzá, hogy vizuálisan azonosítsák a gép típusát és fedélzeti kódját. Az orosz védelmi minisztérium szerint erre a problémára két megoldás is kínálkozik: az amerikai gépek ne repüljenek az orosz határ közelében, vagy ha megteszik, akkor kapcsolják be a transzpondert, hogy az orosz radarok rögtön azonosítani tudják.

Április közepén ugyancsak egy SZU-27-es orosz nehéz elfogó vadászrepülőgép mindössze 15 méterre közelített meg egy RC-135-ös amerikai felderítő katonai repülőgépet. Pár nappal korábban pedig orosz vadászgépek támadásokat szimuláltak egy nemzetközi vizeken hajózó amerikai rakétaromboló közelében.

Amerika az utóbbi időszak legagresszívebb katonai akciójának minősítette az esetet. Az orosz védelmi minisztérium szerint viszont nem történt semmi különös, "a harci gépek a Balti-tenger nemzetközi vizei fölött előre eltervezett gyakorló repülést hajtottak végre. A Szu–24-esek, észrevéve az amerikai rombolót, minden biztonsági előírást betartva elforduló manővert hajtottak végre".

Rovatok