Index Vakbarát Hírportál

Lenyúzott disznófejbőrt tűztek ki az épülő grazi mecsetre

2016. május 6., péntek 12:07 | aznap frissítve

Egy 46 éves férfit őrizetbe vettek az osztrák hatóságok, miután járókelők arról értesítették a rendőrséget, hogy a férfi lenyúzott disznófejbőröket rakott ki az épülőben lévő grazi mecset kerítésére, írja az MTI. A férfi ráadásul vérrel is összekente a minaret falát.

A férfi kihallgatása jelenleg is tart, az ügyet az osztrák alkotmányvédelmi hivatal vette át. A rendőrség egyébként április eleje óta 60 emberrel erősítette meg a mecset és iszlám kulturális központ védelmét, miután egy jobboldali csoport azzal fenyegetőzött, hogy elfoglalja a területet.

Nem a grazi az első ilyen akció, februárban egy döglött disznót vittek Lipcse egyik üres telkére, ahol mecsetet fognak építeni. Az állatra a Merkel Mama (Mutti Merkel) feliratot írták rá vörössel. Pár éve egy dél-franciaországi városban aggattak disznófejeket egy mecset bejáratára.

A disznót a muszlimok tisztátalan állatnak tekintik, ezért az iszlám vallás követői számára tiltott húsának fogyasztása. Magyarországon sem példátlan a disznótestrészek gyalázkodásra való bevetése, igaz, az itthon ismertté vált esetek célpontja a zsidóság volt. 2009-ben ismeretlenek sertéscsülköket tettek a budapesti Széchenyi rakparton található holokauszt-emlékmű, a Cipők a Duna-parton cipőibe. 2012 májusban a II. kerületi Raoul Wallenberg-emlékművet becstelenítették meg rá aggatott disznólábakkal. A vallási előírásokat betartó zsidók a muszlimokhoz hasonlóan nem esznek disznóhúst.

Rovatok