Index Vakbarát Hírportál

Keményen beszólt Brüsszelnek a török elnök

2016. május 6., péntek 19:30 | aznap frissítve

Erdogan, aki török elnök, pénteken sürgette, hogy mihamarabb szélesítsék ki az elnök jogait. Az elnök szerint a tervezett alkotmányos változtatás nem a saját érdeke, hanem sokkal inkább a népé, számolt be a BBC.

Erdogan kijelentette: az elnök hatáskörét kiterjesztő rendszer erősebbé és stabilabbá tenné Törökországot, miközben a jelenlegi helyzet válsághoz vezet. A demokratikus berendezkedéstől egyre távolodó rendszert azzal védte Erdogán: a tervezett berendezkedés nem újdonság az ország számára, mert az a hagyomány része.

Az államfő egy nappal azután állt elő javaslatával, hogy Ahmet Davutoglu miniszterelnök bejelentette távozását, írja az MTI. 

Értesülések szerint az elmúlt hetekben egyre erősebbé vált a viszály Erdogan és Davutoglu között, ugyanis a kormányfő nem támogatta teljes mértékben a végrehajtói államfői rendszert. Török sajtóforrások úgy fogalmaztak, hogy a hivatalosan szimbolikus jogkörrel bíró elnök és a kormányfő harca az utóbbi távozásával végződött.

A BBC emlékeztet, hogy a miniszterelnök volt felelős az EU-val folyó menekültügyi tárgyalásokért.

Az EU csak adhat, nem kérhet 

Erdogan kijelentette, hogy nem változtatja meg az EU által kritizált terrorellenes törvényét, amit a vízumliberalizációért cserébe kért Európa. Törökország ugyanis annyira tágan határozza meg, hogy mi a terrorizmus, hogy könnyen terroristának nevezhető minden, a kormány álláspontját nem osztó csoport, vagy személy. Az utóbbi időben Erdogan kritikusait, újságírókat is terroristának nevezett, amikor túlhatalmát, vagy átláthatatlan machinációit bírálták.

Az EU a vízumliberalizációért cserébe azt kéri, hogy Törökország tegye specifikusabbá ezt a törvényét.

Erdogan azonban keményen visszaszólt Európának. Egy tévés beszédében azt mondta: az unió olyan helyzetben szólította fel erre országát, amikor azt terrorszervezetek fenyegetik.

Sajnálom, de akkor külön utakon járunk, mi a mienkén, az EU is a sajátján.

A török elnök szerint az EU egyenesen megengedő a terroristákkal, amikor engedi, hogy az országában terroristának tartott kurd PKK sátrakat állítson tiltakozásul a brüsszeli EU-parlamentnél. "Az EU engedi, hogy terroristák sátrakat állítsanak és lehetőségeket is biztosít nekik a demokrácia nevében" - mondta.

Ez a Törökország-EU megállapodás lényege

(Borítókép: Erdogan a Török Nemzeti Rendőrség megalapításának 171. évfordulójának ünnepségén, 2016. április 6-án. Fotó: Str/AFP)

Rovatok