Index Vakbarát Hírportál

Németország megvédi a médiavezérét Erdogantól

2016. május 10., kedd 23:52

Elutasította a kölni tartományi bíróság Recep Tayyip Erdogan keresetét, amelyet a török államfő az Axel Springer médiatársaság vezetője ellen nyújtott be, amiért kiállt az őt becsmérlő gúnyvers szerzője, Jan Böhmermann mellett.

A bíróság  a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva utasította el Erdogan keresetét, amelyben tiltó végzés elrendelését kérte az Axel Springer igazgatótanácsának elnöke, Mathias Döpfner ellen. Az indoklás szerint Döpfner kifogásolt nyílt levele hozzájárulás a véleményformálásához egy erősen vitatott ügyben, és ugyan a török elnököt gúnyoló vers alkotója mellett foglal állást, de nem becsmérli őt.

Döpfner áprilisi nyílt levelében azt írta, hogy Jan Böhmermann verse jól sikerült munka és jót nevetett rajta, a felháborodást pedig nem érti, mert műalkotásról van szó, amely természetéből adódóan szabad, és a vélemény, a művészet és a szatíra németországi szabadságának hagyományai alapján nem lehet eléggé tiszteletlen és sértő ahhoz, hogy bárki is kifogásolja. Az Axel Springer vezetője a Szolidaritás Jan Böhmermannal! című írásában hangsúlyozta, hogy azonosul a vers minden szavával, és vállalja az ebből fakadó jogi következményeket.

Böhmermann a ZDF egyik szatirikus műsorában olvasta fel a török államfőt sértegető versét. kifejezetten provokálni akart: azt mondta, kíváncsi rá, hogy hol vannak a politikai szatíra határai Németországban.

A török kormány áprilisban kezdeményezte a német kormánynál Böhmermann felelősségre vonását a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján. A felségsértési paragrafusnak is nevezett, a gyakorlatban szinte soha nem alkalmazott jogszabály külföldi országok intézményei és képviselői megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak kormányzati felhatalmazással léphet működésbe. A kormány eleget tett Ankara kérésének, az ügy így a mainzi ügyészséghez került.

Erdogan ügyvédje már az eljárás elején jelezte, hogy ha a bíróság nem tiltja el Mathias Döpfnert Böhmermann támogatásától, azt tanácsolja majd a török államfőnek, hogy fellebbezzen – írja az MTI.

Rovatok