Index Vakbarát Hírportál

Párizs ráuszítja a szomszédokat az Airbnb-re

2016. május 10., kedd 21:49

Miután Berlinben egy szigorú új szabályozással szorongatják ki a szuflát az Airbnb-ből, Párizsban elsőre nagyon meglepő házmestermentalitással próbálják regisztrálásra kényszeríteni a turistákból élő lakáskiadókat. A városvezetés egy olyan új adatbázist csinált, ahol a lakók könnyen jelenthetik, ha a gyanújuk szerint a szomszédjuk titokban airbnb-zik.

A felülről bátorított besúgórendszer mögött az van, hogy magától alig regisztrál valaki a Párizsban néhány hónapja létrehozott hivatalos adatbázisban, ami pedig a helyi idegenforgalmi adók alapja lenne. A városi regiszterben mindösszesen 126-an jelezték, hogy rendszeresen kiadják a lakásukat a néhány napra érkező turistáknak – ehhez képest az Airbnb honlapján 41 ezer párizsi cím közül lehet választani.

A város most a szomszédokon keresztül akarja megfogni a lakáskiadókat, hogy kevesebb legyen köztük a csúnya adóelkerülő, a továbbra is sötétben bujkáló airbnb-seket pedig egészen durva, 28 ezer eurós bírsággal fenyegetik.

„Azt reméljük, hogy ezzel felébresztjük a polgári lelkiismeretet, és az emberek saját maguk lesznek szabálykövetők, nem arra fognak várni, hogy végül egy szomszéd jelentse őket” – nyilatkozta az illetékes párizsi önkormányzati tisztviselő.

Talán mert az ilyenfajta besúgórendszer eléggé emlékeztet a sztálinizmusra, a városvezetés most utólag próbálja tagadni, hogy a szándék tényleg az volt, ami: hogy a szomszédok végre könnyedén feljelentgethessék egymást, de hát az eredeti hivatalos kommentárok és az adatbázis is egyértelműen erről szól. A turistaövezetekben ráadásul sok lakónak tényleg elege van az állandó turistajárásból.

Akárcsak Budapesten, ahol több helyen szintén ki vannak akadva a lakók. Nálunk a Nemzetgazdasági Minisztérium most dolgozik a bérlakáspiac újraszabályozásán, kérdés hogy ez hogy fogja érinteni a pesti turizmuson belül egyre jelentősebb szegmenst képviselő Airbnb-t.

Rovatok