Index Vakbarát Hírportál

A Hofbräu éttermének fogadnia kell az iszlámellenes pártot

2016. május 12., csütörtök 17:21

Egy német bíróság döntése értelmében a müncheni Hofbräukeller étteremnek fogadnia kell az iszlámellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pártot és vendégeit, írja a BBC.

A párt egy fogadáshoz bérelte ki az étterem rendezvénytermét, ahol a politikusok a szimpatizánsaikkal találkoztak és vacsoráztak volna, ám amikor az AfD azt hangoztatta, hogy az iszlám nem Németország része ("egy politikai ideológia, amely nem egyeztethető össze az alaptörvénnyel"), a Hofbräukeller – az ellentüntetésektől és zavargásoktól tartva – visszalépett.

A müncheni bíróság azonban csütörtökön kijelentette: az étteremnek a bérleti szerződés értelmében meg kell tartania a fogadást. A párt a közleménye szerint 6100 eurónyi (azaz több mint 1,9 millió forintot) előleget fizetett a terembérlésért. Az AfD azt is felajánlotta, hogy biztosítják a Hofbräukeller védelmét, illetve azt is nyomatékosították, hogy nem tudnak tervezett ellentüntetésről.

A Hofbräukeller többek között arról is híres, hogy Adolf Hitler a Német Munkáspárt tagjaként itt tartotta első politikai beszédét 1919 októberében, az étterem pedig azóta több pártrendezvényt is fogadott.

Az AfD-t vezető Frauke Petry egyébként januárban a Mannheimer Morgen egyik hétvégi számában kifejtette, hogy helyre kell állítani a rendet a német határon, meg kell akadályozni az illegális határátlépést, és ehhez akár lőfegyvert is be kellene vetni. A párt szerint Németország iszlamizációja veszélyt jelent, ezért meg kell tiltani a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését, a minaretek építését, és be kell tiltani a müezzinek tevékenységét, mert szövegeikben megjelenik az az elem, hogy Allahon kívül nincs más isten.

Rovatok