Index Vakbarát Hírportál

Imperialista puccsra hivatkozva hosszabbították meg a venezuelai szükségállapotot

2016. május 14., szombat 10:36

Keményen nyomja a gázpedált a szakadék felé száguldó Venezuela elnöke: Nicolás Maduro az Egyesült Államokból kiinduló "gazdasági puccskísérletre" hivatkozva újabb hatvan nappal hosszabbította meg az egész országra érvényes gazdasági szükségállapotot. -írja az MTI.

Január közepe óta van érvényben az élelmiszer és más árucikkek jegyrendszer alapján történő elosztását lehetővé tévő gazdasági szükségállapot, mely feljogosítja az elnököt arra, hogy beleavatkozzon a venezuelai vállalatok ügyeibe, illetve valuta- és árkorlátozást vezessen be.

Henry Ramos Allup, az ellenzéki többségű parlament elnöke korábban, szerdán arra figyelmeztette az államfőt, hogy nem rendelkezik kizárólagos hatáskörrel a rendkívüli intézkedések elrendelésére; és az elnöki rendeletet a parlamentnek is meg kell erősítenie.

Venezuelában az egyoldalúan az olajkitermelésre alapozó államszocialista gazdasági rendszer miatt súlyos élelmiszer- és energiaválság van, mindennaposak a fosztogatások. A Guardian arról számol be, hogy az emberek az éjszaka közepén kezdik a szovjet időket idéző áruhiánnyal büszkélkedő szupermarketek előtti sorban állást, és az év eleje óta 107 fosztogatást jelentettek a hatóságok, mely során a csirkétől a női fehérneműig mindent megdézsmálnak az emberek, amit csak érnek.

A politikai légkör a tavaly decemberi parlamenti választások óta különösen feszült, mivel a Demokratikus Egység Kerekasztala elnevezésű ellenzéki pártkoalíció többséget szerzett a törvényhozásban, a Nicolás Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt viszont 17 év után először kisebbségbe került. Ennek ellenére az elnök sorra jön elő az abszurd takarékossági ötleteivel - mint például a hajszárítóval való spórolással -, melyek csak jobban felingerlik az embereket.

A venezuelai válság jelenségéről és okairól itt olvashatja cikkünket>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Rovatok