Index Vakbarát Hírportál

Agyonlőhetnék a bűnözőket a Fülöp-szigeteki rendőrök

2016. május 15., vasárnap 21:55 | aznap frissítve

A botrányos kijelentéseiről is ismert új Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte azt ígérte, hogy újra bevezetné a halálbüntetést, emellett pedig engedélyt adna a rendőröknek és katonáknak, hogy agyonlőjjék a szervezett bűnözés ismert alakjait, és a letartóztatásnak ellenállókat is.

Duterte többek között arról is ismert, hogy Davao város polgármestereként kemény kézzel lépett fel a bűnözés ellen, sőt azzal vádolták, hogy úgynevezett halálosztagokkal gyilkoltatott meg közel ezer, bűncselekmények elkövetésével gyanúsított embert. A Fülöp-szigeteki politikus ezeket a vádakat nem tagadja, elismerte, hogy a bűnözők megölésével tették Davaót az egyik legbiztonságosabb várossá a szigetországban.

Beiktatása után arra fogja sürgetni a kongresszust, hogy állítsák vissza az akasztásos halálbüntetést, idézte Dutertét most a BBC.

A választási kampányban azt is ígérte, hogy megöleti a drogdílereket, magának és a biztonsági erők tagjainak pedig mentességet ad hivatali idejének lejárta után is.

Megválasztása óta többek között azt ígérte, hogy kijárási tilalmat vezetne be a gyerekekre nézve, az elnöki palotából pedig kórházat csinálna.

Duterte emellett meglehetősen szókimondó, sokak szerint ízléstelen választási kampányt folytatott, de ez úgy látszik, bejött a mélyen katolikus ország lakóinak. A BBC csokorba is szedte elképesztő megszólalásait:

Rovatok