Index Vakbarát Hírportál

A kínaiak is keménykedni akarnak

2016. május 19., csütörtök 01:44

Két kínai vadászgép nemzetközi vizek felett olyan közelre ment egy amerikai repülőhöz, hogy annak több száz lábbal (azaz legalább 60 méterrel) lejjebb kellett repülnie, hogy ne ütközzenek össze. Mindez a Dél-kínai-tengeren történt, Hong Kongtól délre, írta az MTI.

A környéken Kínának a legtöbb környező országgal területi vitája van, és Peking jellemzően kész tények elé akarja állítani a szomszédait. Leginkább úgy, hogy elfoglalja ezeket, apró szigetecskéken kezdtek építeni, és azt követelik, hogy 12 mérföldes körzetben ismerje el mindenki a területet kínai területként és légtérként. Az USA szerint viszont diplomáciai úton kéne rendezni a vitát. 

A két kínai J-11 típusú harci gép ötven láb (mintegy 15 méter) távolságra közelítette meg az amerikaiak EP-3 Aries gépét, mielőtt az utóbbi kitért. A gép a Pentagon szerint rutinműveleteket végzett a térségben, és majd a "megfelelő katonai és diplomáciai csatornákon" fognak reagálni a froclizásra. Az amerikai gépek provokálása egyébként eddig Putyinék szokása volt főleg.

Rovatok