Index Vakbarát Hírportál

Kommentelők, szevasztok! Jogerős lett az online kommentelést felszabadító ítélet

2016. május 20., péntek 16:02

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága február 2-án tette közzé azt a döntését, melynek következtében nem lehet automatikusan felelősségre vonni az online médiumokat a felhasználók sérelmes kommentjei miatt. Az ügy részleteiről ebben a cikkünkben számoltuk be részletesen. A strasbourgi bíróság kimondta: a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét (MTE) felelőssé tették a cikkeik alatt megjelent kommentekért.

Ezzel azonban még nem lett teljesen vége a még 2010-ben induló pereskedésnek, a magyar állam mint alperes még megtámadhatta volna a döntést a nagykamaránál. Azonban az Index ügyvédjének és a beadvány egyik készítőjének, Bodolai Lászlónak a napokban megküldött hivatalos levél szerint a magyar állam belenyugodott a döntésbe, vagyis

május 2-ától az online véleményszabadságot alapvetően befolyásoló ítélet jogerőre emelkedett, ami a precedensjog miatt a kommentekkel kapcsolatos egész európai ítélkezésre kihat.

Egyszerűbben: ha bármelyik portál, online újság az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul egy hasonló ügyben, akkor meg fogja nyerni a pert. 

De miért fontos ez?

Ahogy az ítéletről beszámoló cikkünkben írtuk, sok lap évekkel ezelőtt jelentős részben épp azért tiltotta le a kommentelés lehetőségét, mert a magyar bíróságok elmarasztaló ítéletei után a Kúria is kimondta, hogy ha egy szolgáltató ellenőrizetlen kommentek elhelyezésére biztosít lehetőséget, számolnia kell azzal, hogy ott sértő közlés is megjelenik, amiért pedig felelősséggel tartozik.

Még akkor is, ha a szolgáltatónak nincs is tudomása ezekről a kommentekről és tartalmukról.

A strasbourgi döntés után azonban nemcsak a magyar, hanem az összeurópai gyakorlat is változhat. Ez nem azt jelenti, hogy ezután minden sértő komment a helyén maradhat. Hanem azt, hogy egy portál legfeljebb csak azután vonható felelősségre a kommentek miatt, ha annak ellenére sem távolítja el azokat, hogy jelzést kapnak, valaki sérelmezi őket.

A kommentelést múltkori cikkünkhöz hasonlóan ennél is szabaddá tettük.

Rovatok