Index Vakbarát Hírportál

Kukázó medvék vették át az uralmat az erdőtűz miatt kiürített kanadai városban

2016. május 22., vasárnap 17:40

Fekete medvék kóborolnak élelem után kutatva az erdőtűz sújtotta albertai városban, Fort McMurrayben, ahová júniustól térhetnek vissza a lakók, írta az MTI. A medvék azután vándoroltak be nagy számban az iparvárosba, hogy a május elején kitört hatalmas erdőtűz miatt ki kellett telepíteni az ott lakó mintegy 90 ezer embert, akik maguk mögött hagyták a kukákat és az élelemmel teli hűtőszekrényeket is, mondta a helyi hal- és vadvédelmi hatóság szóvivője.

Brendan Cox szerint a medvék okosak és alkalmazkodók, mérföldekről kiszagolják az ételt. "Ahogy az ember visszatér a közeli élelmiszerboltba vagy a kedvenc éttermébe, ezek az állatok újra és újra meglátogatják a táplálékforrást" - magyarázta Cox. A több mint 500 hektáron tomboló tűzvész házakat rombolt le, tönkretette az alapvető szolgáltatásokat. A város néhány lakója június 1-jétől visszaköltözhet. Fort McMurray az albertai erdőségek fekete medvéinek elsődleges élőhelye közelében helyezkedik el, 40 ezer él belőlük a tartomány erdeiben.

Sokuk a majdnem hat hónapos téli álom után most élelem után kutat, mondta Lee Foote, az Albertai Egyetem biológusa. A fekete medve felnőtt hímje akár 250 kilogrammos is lehet. A járőrök több mint 40-et lőttek agyon a térségben - mondta Foote. Fort McMurrayben hét vadvédelmi szakember járőrözik, étellel ellátott csapdákat állítanak fel a visszajáró medvék ellen. Eddig négyet kaptak el, kettőt szabadon engedtek a vadonban, kettőt el kellett altatniuk.

Rovatok