Index Vakbarát Hírportál

Migránsok! Gyertek bajorországi rendőrnek

2016. május 24., kedd 10:14

Akár német útlevél nélkül is a bajor rendőrség kötelékébe kerülhet az a menekült, aki kedvet érez ehhez, illetve megfelel a felvételi vizsgán. Ezt Joachim Herrmann bajor belügyminiszter jelentette be Nürnbergben, számol be az eseményről a local.de.

A tapasztalatok szerint a bevándorló hátterű rendőr könnyebben megérti a migráns közösségek mentalitását, és az külön jó, ha anyanyelvükön tud szólni hozzájuk. A belügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a bevándorlók nagyobb arányú alkalmazásával csökkenhet a bűnözés és más konfliktusok száma.

Herrmannt egy 2011-ben feltárt gyilkosságsorozat ébresztette rá arra, hogy mind több bevándorlót kellene alkalmaznia a rendőrségnek. 2000 és 2006 között a neonáci Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) kilenc Németországban letelepedett külföldit gyilkolt meg, 2007-ben pedig egy őket igazoltatni akaró rendőrnőt.

Hogy hány bevándorló hátterű rendőr szolgál Bajorországban, arról nincs statisztika, csak azt tudni, hogy az elmúlt 23 évben 159 olyan embert alkalmaztak, akinek nincs német útlevele. Ők 19 különböző országból jöttek, nagy részük Törökországból, ami nem véletlen, hiszen a 82 milliós Németországban 1,55 millió török él.

A felvételi követelmények ugyanakkor kemények, és a jelentkezők csupán 40 százalékának volt érettségi vizsgája, enélkül pedig esély sincs bejutni a testületbe.

Tavaly decemberben egyébként éppen Herrmann belügyminiszter volt az, aki megdicsérte Magyarországot a schengeni határ megvédése miatt, januárban pedig alkotmánysértéssel vádolta Merkel kancellárt, mert nem biztosít hatékony határvédelmet.

Rovatok