Index Vakbarát Hírportál

Még mindig rejtély a terroristák vonulása a menekültekkel

2016. május 24., kedd 20:04

A terrormegelőzés az egyik legfontosabb téma az EU-ban, írja az Euroserver. A közelmúltban történt párizsi és brüsszeli terrortámadások szervezettsége és összehangoltsága meglepte az európai biztonsági erők embereit, nyilatkozta  Manuel Navarrete Paniagua, a Terrorizmus Elleni Küzdelem Európai Központjának vezetője.

A közelgő labdarúgó Európa-bajnokság mellett azért is szükség van a készültségre, mert terroristák is érkeznek az Európába folyamatosan özönlő menekültekkel az Unióba. Paniagua elmondta, hogy még nem tudták feltérképezni az őket segítő hálózatot, de az egyik párizsi merénylő példája is mutatja, hogy ez több esetben is így történt.

Nem megerősített információkra hivatkozva Paniagua azt is elmondta, hogy néhány dzsihadista katonai felkészítőtábor létesült a Nyugat-Balkánon és egyes EU-államokban.

Az európai biztonsági erők fokozták a terrorizmus megelőzésére vonatkozó intézkedéseiket. Csak az utóbbi évben több, mint 4000 terroristagyanús embert azonosítottak és rögzítettek az Europol rendszerében.  A terrorizmus miatt az elmúlt időszakban összesen 1057 embert tartóztattak le.

Május elején 200 terrorelhárító katona állt hadrendbe Olaszországban és Görögországban is, akik közül 50-en a legfontosabb határpontokon szolgálnak.

Az Európai Bizottság közben Törökországot is felelősségre vonta, mert bizonyos információk szerint 1300 török állampolgár harcol az iszlamisták pártján Irakban és Szíriában. A Bizottság annak a lehetőségét is meglengette, hogy a jövőben a törökök EU-ba lépése vízumköteles lesz.

Részben erre reagál Recep Tayyip Erdogan friss nyilatkozata, melyben azzal fenyeget, amíg az EU nem tesz semmit a török állampolgárok schengeni vízummentességéért, addig ők sem hajlandóak közreműködni a menekültválság kezelésében.

Szintén a terrorveszély miatt hozott döntést kedden a holland parlament. Megszavazták, hogy a dzsihadista szervezetekhez csatlakozóktól megvonják a holland állampolgárságot. Az intézkedést nemzetközi jogi határozatok miatt csak kettős állampolgárok esetében lehet érvényesíteni, hiszen senkit sem lehet hontalanná tenni.

A holland hírszerzés szerint jelenleg is 150 holland állampolgárságú férfi és 50 nő harcol Szíriában, vagy Irakban az iszlám Állam oldalán.

Rovatok