Index Vakbarát Hírportál

A menekültekkel érkezett Európába a párizsi stadion másik öngyilkos merénylője is

2015. november 22., vasárnap 20:11 | aznap frissítve

A BBC értesülései szerint a párizsi stadionnál, a Stade de France-nál öngyilkos merényletet elkövető másik terrorista a M. al Mahmod névre kiállított útlevéllel utazott, és ő is a menekültekkel együtt érkezett Párizsba Görögország felől. 

A francia rendőrség vasárnap adta közreadta a Stade de France-nál támadó merénylő fényképét, és a lakosság segítségét kérte az azonosításában.  

A BBC számára bemutatott dokumentumok szerint a Mahmod nevet használó férfi is október 3-án Lerosz szigetén érkezett az Európai Unió területére Ahmad al Mohammaddal együtt, aki szintén a párizsi stadionnál robbantotta fel magát. Al Mahmod egy kompjegyet vett a szigeten, és azzal mentek tovább Európába.

Korábban már nyilvánosságra került, hogy a szír útlevéllel érkező Ahmad al-Mohammad a menekülteket segítő új eljárásoknak köszönhetően kapott egy ideiglenes útlevelet Görögországban. Őt a párizsi támadás után a holtteste mellett talált útlevél alapján azonosították, illetve a holttestről vett ujjlenyomat egyezett azzal, amit októberben a görög hatóságok regisztráltak.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy ez a két ember igazi neve. Nagy valószínűséggel már eleve hamis szír útlevéllel érkeztek, így valódi azonosításuk kétséges. Ezt az is bizonyítja, hogy nemrég  a szerb-macedón határ melletti Presevóban is találtak egy szíriai férfit, akinek pont ugyanolyen útlevele volt mint Ahmad al-Mohammadnak. Abban is ugyanez a név és születési dátum szerepelt. Az iratok szerint mindketten 1990. szeptember 10-én születtek a szíriai Idlibben

A terroristák  november 13-án a párizsi stadionban 80 ezer néző előtt zajló francia-német mérkőzésen akartak robbantani, de a biztonságiak kiszúrták őket. Nem jutottak be és már ment a meccs, amikor a stadionon kívül mindhárman felrobbantották magukat. A három támadásban egy civil halt meg és a három merénylő.   

A stadionnál magát felrobbantó harmadik öngyilkos merénylőt  Bilal Hadfinak hívják. Ő Belgiumban élt, és állítólag harcolt az Iszlám Állam soraiban. 

A korábbi információk alapján megpróbáltuk felvázolni a párizsi merényleteket elkövetők személyazonosságát és kapcsolatait. Azóta folyamatosan új információk jelennek meg, így a grafikánkon látható információk már nem teljesen aktuálisak. Kiderült például, hogy a Saint Denis-ben a kommandósok által megostromlott házban nem egy nő, hanem egy férfi robbantotta fel magát. A holttest DNS-azonosítása nem vezetett eredményre, a merénylő nem szerepel a rendőrségi nyilvántartásban.   

Rovatok