Index Vakbarát Hírportál

Nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban a magát felrobbantó terrorista

2015. november 21., szombat 22:17 | aznap frissítve

Eddig azt hitték, egy nő robbantotta fel magát szerdán Saint-Denis-ben, amikor a rendőrség körbezárta a párizsi terrortámadások elkövetőit. Azóta kiderült, nem Abdelhamid Abaaoud unokahúga robbantotta fel magát a megostromlott házban, hanem egy férfi. A robbanás pillanatáról videó is készült.   

A magát felrobbantó férfi kilétét azonban nem sikerült tisztázni. A francia rendőrség elvégezte a holttest maradványainak elemzését, a terrorista DNS-e azonban egyik rendőrségi nyilvántartásban szereplő személyhez sem köthető. A rendőrség csak a gyanúsított vagy elítélt személyekről tárol DNS-azonosításra is alkalmas adatokat. 

Hosszú ideig az is bizonytalan volt, meghalt-e a szerdai kommandósakcióban a párizsi merényletek főszervezőjének tartott Abdelhamid Abaaoud. Ezt végül megerősítette a francia ügyészség, miután holttestét az ujjlenyomata alapján azonosítani tudták. Abaaoud összeroncsolódott holttestét a megostromlott épület második emeletén találták meg, ahova a beomló harmadik emeletről zuhant le.

Egy ideig úgy tűnt: Abaaoud unokahúga, a 26 éves Hasna Ait Boulachen volt az, aki a rendőrségi akció közben megpróbált minél közelebb menni a kommandósokhoz, majd felrobbantotta magát. A helyszín bejárása után azonban kiderült: ő nem bombától halt meg. A 26 éves nő radikalizálódásáról ebben a cikkben írtunk.

A több óráig tartó kommandósakcióban a francia rendőrök egy drónt és két robotot is használtak, több mint 5000 lövedéket lőttek ki. A naturális részletekről ebben a cikkben olvashat

Rovatok